salam..
wahh2agak lama xpulang ke kampung halaman...rindu nk makan masakan umi ngn nenek aku..lama giler xmakan laksam...feveret aku tu..
ramai yg keliru antara laksa n laksam.
kalau laksa aku xsuka sgt..
so, bg mengubat kerinduan..aku nk share lah cara2 utk wat laksam ni..
tiap tempat tu kdg2 lain cara wat nya terutama kuah..
sedapnya....dah meleleh air liur ni..
1. isi ikan
2. santan pekat (tambah air jika perlu)
3. bawang merah (dikisar)
4. bawang putih (dikisar)
5. serai (dikisar)
6. halia (dikisar)
7. Sedikit kacang panjang, tauge, kobis, daun selasih, sengkuang, timun dan daun salam (dihiris)
8. Sedikit lada hitam
Laksam
1. Minyak masak, garam & lada sulah 1 cawan tepung beras
2. 1 cawan tepung ubi
3. 2-3 cawan air
4. sedikit garam
Cara nak wat
Tepung beras, tepung ubi, garam dan air dibancuh sehingga sebati. Gunakan tudung periuk sebagai loyang dan guna satu senduk adunan bagi setiap loyang. Pastikan adunan tidak terlalu tebal. Kukus hingga masak. Keluarkan kepingan laksam dari loyang dan digulung. Ulang proses ini hingga adunan habis. Ketepikan. Tumiskan bahan yang dikisar hingga garing. Masukkan isi ikan, kiub pati ayam & santan. Apabila mendidih, masukkan garam & serbuk lada sulah. Matikan api dan ia sedia unduk dihidangkan.
Cadangan Hidangan
Potong tepung laksam anggaran 1 sm tebal. Masukkan ke dalam mangkuk dan campurkan sayur-sayuran. Kemudian tuangkan kuah panas. Enak juga dimakan dengan sambal belacan,
selamat mencuba..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan