بسم الله الرحمن الرحيم.

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH DAN PENYAYANG

C cantik & C hensem ^__^

kata- kata aluan dari pemilik syarikat

*TERIMA KASIH SEBAB SUDI MENJENGAH KE PAGES YG X SEBERAPA INI...
*PAGES INI DIBINA BERTUJUAN HANYA UNTUK LUAHAN HATI,FIKIRAN,CAMBAHAN IDEA PEMILIK SAHAJA
* PENDEK KATA HANYA UNTUK SUKA2 N HEPI2 SAJA
*TAK MAHU GADUH2 YER?
*PEACE NO WAR..(^__^)V

Terdapat ralat dalam alat ini

Isnin, 28 November 2011

kalau aku jadi NARUTO..

Salam....
andai diberi pilihan,atau wujudnya kebolehan seperti watak anime NARUTO, ingin sekali Fz memilikinya...
kalo ada yg xtaw apa kebolehan NARUTO ni, die leh jadikan kembar die sampai beribu-ribu org...best kan??
dan, ada reasonnya kenapa Fz nak kebolehan ,macam dia tu.

sbbnya,hurghx.banyak sgt....sorang2 ni ase penat sgt..huhu..
Fz leh bayangkan kalau Fz ada kembar banyak2, semua kerja Fz akan jd senang..yela, sorang wat assiment, sorang study, sorang jadi pengarah projek, sorang p mall, sorang p makan,sorang wat tu, sorang wat ni...alangkah bahagianya sbb kene pk pasal satu masalah tu je...

tp. sume tu khayalan saja..xpun dalam mimpi...Fz dah penat dan tension sgt lalui semua ni....kalau Fz ni xdiberi didikan agama yg secukupnya dari orang tua Fz, BERKEMUNGKINAN......Fz adalah pemyumbang kepada bilangan pesakit mental yg semakin bertambah di Mlaaysia ni..nauzubillah..mintak dijauhkan....

walau sesusah mana pun,F ztetap kene hadapi jugak...Fz kene kuat dan tabah...xmo nagis2..NARUTO is NARUTO, Fz is Fz..semua ni pasti ada hikmahnya...


walau apa pun, Fz tetap syg dan hargai korang....thanks a lot sbb sudi membaca curhat(curahan hati) Fz ni..

wasalam...

Jumaat, 25 November 2011

oUT of MOOD

salam..


malam ni Fz mmg byk nk citer..

tp, mood Fz disebabkan sorang hamba ALLAH ni..

maaf you oll's..
sbb die korang jd mangsa,,

hari ni, gara2 out of mood,

Fz malas nk wat status..even ada event best u Fz citer mlm ni..
xde hati nk malas mcj yg inbox*mcm ada..haha
xde rasa epi even td Fz baru 'Jumpa' ngn Org yg Fz rindu..
nk wat assiment apatah lg,..

pendek kata, semua bende Fz ase 'tawar'

so, memandangkan Fz dah solat isyak,
perkara yg terbaik utk Fz wat ialah....




namun, wlau apa pun, FZ tetap....
kat korang sume..:)


Khamis, 24 November 2011

suka..suka...suka..

salam.sume..
taw x citer apa ni??penah tgk x?? best kn??Fz suka sgt citer ni...
Fz ni xlayan citer korea sebenarnya...
tp, xtaw nape boleh suka citer PASTA ni.
naybe sbb pasal masak2 kot??
haha..
layankan je laa...hihi
pelakon utama citer neh

si Hyun Woo yg comel..hehe


No Min Woo yg jambu...comel kowt ..hihi



apa pun,paling penting,Fz...
.
.
.
.
.
.
.
.

kat korang sume!!

mood; hapi rp xberapa nk hepi...^^

saya rindu kat die...


sape??


adalah....

hihi..


Rabu, 23 November 2011

SALAM MAAL HIJRAH 1433 H






bulan ZULHIJJAH bakal meninggalkan kita beberapa hari lagi...dan dlm masa 3 hari lagi kita akan menyambut kedatangan bulan islam kita yg tercinta..iaiatu 1 MUHARAM..pejam celik, pejam celik, sekejap je masa berlalu...i.
ini adalah doa awal dan akhir tahun


                Dibaca 3 kali pada penghujung waktu Asar, sebelum masuk waktu Maghrib.




Doa Awal Tahun. Dibaca sebanyak 3 kali selepas solat Maghrib.




semoga tahun baru islam ini membawa seribu sinar dalam kehidupan kita..insyaALLAH..
hari ini lebih baik dari semalam bermakna hidup kita beruntung..

salam maal hijrah sekali lg Fz ucapkan kps seluruh umat Islam di dunia...





x taw nk wat apa

salam semua
hurmm..for thr first time Fz mengupdate status Fz kat luar dari kamar Fz yang tercinta...
skrg ni Fz kat lab kat dewan kuliyah.
td bos Fz ada mcj gtaw hari ni kelas akan diadakan kat lab ni..dah tu die kata bawak lappy.
satu hal pulak Fz nak cas lagi. ngn hujan lagi..aiseh...
tp, sekali dtg dgn penuh bersusah payah dalam hujan yang mencurah2, dgn perasaan mengantuk yang mendalam, dgn exam esok lagi, meetiing, discusion lag.....tibe2...
aiyaakkk..lect xmasuk daaa...
adui..lect ni kan...suka taw...cian kat saya taw...
hurm,,,so, dari dok buang masa kat sini, Fz nak ngadu kat incik blog ksygn Fz laa....

Isnin, 21 November 2011

tahniah HARIMAU MALAYA


salam..
mowning all's..lamanya xupdate blog..rindu ase di hati Fz..*padahal baru 2 hari je xupdate status..haha
ok, byk event penting yg berlaku sepanjang 2-3 hari ni.paling menarik perhatian FZ ialah terntunya pasal bola..Fz ni bukan xminat bola..dulu hantu bola la jugak, tp skrg, xberapa minat dh sejak menjangkau usia 20++ neh..maybe dh semakin ayu, makin feminin, bab tu jadi g2..tp, yg pelik, liverpool Fz masih syg..hehehe..ok2, dah banyk mengarut neh..

ok, smalam, 21 nov 2011 menjadi saksi di stadium Bung Karno Indonesia, kemenangan dan rezeki telah berpihak kpd Malaysia. alhamdulilah...dan Fz pun xketinggalan gak tgk even dah masa tambahan n sepakan penalti. * xleh tgk dar awal sbb exam..huhu.

dan, lantaran itu, semua status2 kat FB hanya pasal bola...meriah sungguh...semalam, kapten pasukan Harimau Malaya, iaitu  Badrol dan keeper sensasi, Apex diangkat sbg hero oleh penyokong bola sepak Malaysia kerana berjaya menjaringkan gol dan c Fakri telah dikutuk dan dipersalahkan habisan sbb gagal menjaringkan panalti dan bola yg disepak seolah2 die xmakan nasi.xde energy langsung..huuhuu...

berita selanjutnya, tekan sini..


tp, kan satu je Fz nak pesan n tanya korang semua, jgn lah duk kutuk2 die..cuba korang g main sendirI, agak2 mcm mana..dulu kes muhaimin pun lebih kurang mcm gni gak..muhaimin lagi teruk, sbb dikatakan punca kekalahan pasukan. n fakri bernasib baik sbb menang..kalo x lagi teruk die kene. tulah kan, lumrah dalam bola sepak..Tp harapannya agar penyokong bola sepak kita berfikiran postitf sikit. jgn salahkan Fakri..betul kan kata pepatah, 1 kesalahan mamapu memadam 1000 kebaikan... dah bukan rezeki utk die score, nk wat mcm mana.

dah rezeki Allah bg kat Baddrol dan yg lainnya utk selamatkan keadaan, cuba bygkan kalo mlm smlm bukan rezeki kite, tentunya Baddrol turut dipersalahkan sbb kalo perasan bola die smlm berjaya ditangkap oleh keeper indonesia, cuma terlepas dr genggaman tgn die. sume ni xkan berlaku kalo ALLAH xizinkan..
maaflah, Fz nk menyebelahi mana2 pihak, cuma just pendapat tulus suci dr Fz jer sbg salah seorang penyokong bola sepak Malaysia.hehe..

apa pun buat team Malaysia, sekali lagi tahniah Fz ucapkan dan kami semua berbangga dgn kejayaan anda


saat manis kemenangan Malaysia

p/S: jangen marah2 deh..hehehe

Khamis, 17 November 2011

tolong kesian kat saya :( jadi follower sy ekk???

salam....

hurmmm.....


hehehe...sebenarnya xtaw nk tulis apa...td nk tulis sal bola...tp, Fz ase malas pulak...

tp, apa kene mengena ngn tajuk entry lak??

tp, mesti nanti ramai yg meluat ngn tajuk entry Fz kan?? tiba2 jekk..buang tebiat ke hape budak neh..hehe..jgn ckp g2, ce bc sampai abih dulu...uweeee >_<

hahaha...saje je sebenarnya..kalau Fz ni muka xmalu...boleh je kan Fz  cuba meraih simpati readers diluar sana untuk membaca blogy Fz..persoalannya??? apa yg akan Fz dapat dr situ?? dapat duit kah???oooohhh...tidak22...blog F zxde iklan...tp,why???? apa kepentingan readers sebenarnya kpd penulis blog xbertauliah mcm Fz ni??

ok, Fz jawab jujur ni...ikhlas dr hati Fz yg paling dalam...*poyo lak...
sbb...... kalian adalah pemangkin dan penguat semangat kepada Fz untuk terus bersemangat menulis...

tp, untuk itu, takkan Fz nk merayu2, menangis2,melolong2 utk dapatkan readers..n follower...
konsep Fz ialah, santai2, simple2 n suka2..dgn tagline, aku menulis bukan kerna nama..

Fz tidak terdesak pun..dah bersyukur dengan apa yg ada..alhamdulilah...



agak2 kalo nangis sampai cenggini, nt ada follower x??hehe




Rabu, 16 November 2011

greysen chance

salam....

kenal x budak comel ni???
ahaaaaa...Fz dulu xkenal die pun..tp lepas tgk die wat persembahan masa AIM  baru2 ni, terus aku kata
"comelnya budak ni..best giler die nyanyi,pandai main piano lagi...dan 1 ayat ni pasti membuatkan peminat2 fanatik justien bieber marah iatu..

die lagi best nyanyi dr justien bieber..heheh*jgn marah yer dgn kenyataan jujur aku Fz ni..
budak ni boleh pegi jauh sbb...
even umur die baru 14 tahun, tp suara dier..perghhhh...
best n xdgr cm suara budak mcm justien bieber tuu...hehehe

ni Fz share profile die n beserta gambar die yg cumil ini...


Nama  : Greyson Michael ChanceNama Panggilan : G-Chance, GC, ChanceTempat /Tarikh Lahir : Texas, 16 Agustus 1997Nama ibu dan bapa : Lisa Chance dan Scott ChanceNama Saudara Kandung : Alexa dan Tannersukan kegemaran :  Bola Sepak
Nombor Jersey : 11









aku pencinta mu......

















Isnin, 14 November 2011

Angry Birds dan dakwah







Angry Birds




salah satu game yang paling 'legend' antara semua game-game apps Apple
yang dimain oleh anak saudaraku yang berumur 4 tahun sehinggalah tokoh agama seperti Ustaz Hasrizal
semuanya suka bermain game ini


tidakkah anda pernah tertanya-tanya?
Kenapa?
Apa yang best sangat game ni?
Cam simple je, game berkaitan burung-burung yang marah kepada babi-babi berwarna hijau yang mencuri telur mereka


sedar x kita...
jawapannya sebab....
Angry Birds....
dipenuhi dengan nilai-nilai dan prinsip-prinsip sebuah gerakan Dakwah Islamiyah


1) Jihad dan Tadhiyyah (Pengorbanan)

antara ciri yang paling power pasal Angry Birds ni, sebab burung-burung yang marah tu semuanya sanggup berkorban
menyerahkan jiwa dan tubuh mereka untuk mencapai matlamat mereka
iaitu menghapuskan babi-babi hijau yang suka tersengih jika masih hidup di akhir permainan
mungkin yang merah, biru dan hijau hanya sanggup mencederakan diri sendiri
tapi bagaimana dengan yang hitam dan putih?
yang hitam sanggup meletupkan dirinya sendiri!

yang putih pula?
sanggup mengorbankan anaknya!
itu bukanlah satu pengorbanan yang senang
menghantar anak yang masih dalam telur ke medan jihad

segala-galanya untuk mencapai satu matlamat
menjatuhkan tembok-tembok jahiliyah yang kukuh, untuk menghapuskan babi-babi hijau itu selama-lamanya... terutamanya ketua mereka yang memakai mahkota emas


"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin itu diri mereka dan harta mereka dengan memberikan kepada mereka syurga..."
(At-Taubah 9:111)


2) Amal Jamaie (kerja ramai-ramai)

dalam nak meruntuhkan tembok-tembok jahiliyah yang begitu kukuh
burung-burung yang marah itu tidak bertindak secara berseorangan
malahan mereka tidak akan mampu meruntuhkannya jika bertindak secara berseorangan
maka mereka bersatu, bersatu tenaga mereka, bertindak secara berjemaah
untuk meruntuhkan tembok-tembok jahiliyah itu


3) Tanzim (organisasi) yang tersusun

tapi adakah diorang main langgar je sape yang serang dulu?
tidak
diorang sedar setiap burung mempunyai kemampuan dan semangat pengorbanan yang berbeza
setiap burung mempunyai isti'ab (penguasaan, kemahiran) yang berbeza
jadi diorang susun
sape pergi dulu, lepas tu sape pergi dulu
kenapa?

sebab Saidina Ali mengatakan
"Kebatilan yang tersusun akan mengalahkan kebenaran yang tidak tersusun"


4) Gerak kerja yang Muntijah (berhasil, efektif)

bagaimana pula cara diorang susun sape yang pergi dulu dan sape yang pergi dulu?
diorang susun dengan menilai
bagaimanakah cara yang paling muntij (berkesan) dan cepat untuk meruntuhkan tembok jahiliyah itu

maka setiap orang yang mempunyai isti'ab (kemahiran) yang berbeza, berfokus kepada kelebihannya
yang reti potong kayu pergi serang kayu
yang boleh hancurkan batu pg hancurkan batu


dan menjadi tanggungjawab kita pula, sebagai qiyadah (ketua) mereka
untuk detect, apakah kelemahan musuh kita
dan dengan segala kekuatan serta isti'ab jundi (tentera) yang berbeza-beza
bagaimanakah kita ingin menyusun strategi
untuk mencapai ustaziyatul alam (Islam sebagai ustaz alam)

eh silap

untuk mengalahkan babi-babi hijau tadi dengan tenaga yang paling sikit, dan masa yang paling cepat


5) Taat

dan sebagai qiyadah (ketua)
perkara yang paling menyenangkan hati kita dan meneruskan semangat kita untuk berjuang
adalah kalau kita suruh burung-burung marah itu menyerang ke atas, maka dia akan pergi ke atas
dan kalau ke kanan, maka dia akan pergi ke kanan

pasti tidak ada orang yang nak main
dan selama-lamanya babi-babi hijau itu akan gelak terkekeh-kekeh
jika qiyadah suruh serang ke kanan, dia pergi melayang ke atas



6) Ukhuwah

lastly
kena faham
bahawa ukhwah burung-burung yang marah itu sangat kuat
itulah teras dan tunjang utama kekuatan diorang
mereka sedih, marah, apabila saudara-saudara mereka dicuri telurnya
mereka merasai penderitaan saudara-saudara mereka
kerana sesungguhnya burung-burung yang berwarna itu bersaudara


seperti mana kita umat Islam bersaudara
jika salah satu daripada saudara kita sakit/derita, kita turut merasakan penderitaannya
dan kita akan berusaha untuk menyelamatkan saudara kita
daripada musuh yang nampak di dunia
dan juga musuh yang tidak nampak
yang menarik kita ke api neraka

kenapa?

sebab kita menyayangi saudara kita
sesungguhnya dakwah ikhwanul muslimin itu adalah berteraskan dakwah kasih sayang
kerana cinta kita kepada Islam dan Umat Islam


tidak akan wujud game Angry Birds
jika tidak ada ukhwah di kalangan mereka


begitu juga tidak akan wujud gerakan Islam
malahan mustahil akan menang gerakan Islam
jika tidak wujud ukhwah dan muhibbah antara semua umat Islam

"Apabila telah datang pertolongan Allah dan kemenangan. Dan engkau melihat manusia berbondong-bondong memasuki agama Allah. Maka bertasbihlah dengan memuji Tuhanmu dan mohonlah ampunan kepadaNya. Sungguh, Dia Maha Penerima Taubat"
(An-Nasr 110:1-3)

sedarlah
pertolongan Allah tidak akan datang jika tidak wujud ukhwah dan kesatuan di kalangan umat Islam
dan prinsip kepada kesatuan itu terletak pada Usul 20 oleh Imam Hassan Al-Banna


semua yang korang baca tadi
adalah pengajaran daripada Angry Birds

tapi ada satu lagi pengajaran yang tersirat
iaitu jika kita melihat dunia ini dengan perspektif Islam yang jernih
kita akan memasuki sebuah dunia yang berbeza
dan kita akan mampu melihat apakah masalah umat Islam sebenarnya, sehingga mereka tidak mampu menang-menang lagi sampai sekarang...


"Ukhuwah Teras Kegemilangan"

Mengidam

salam..

Fz menidam n teringin sgt2 nk makan......




jeng222....












wahhhh...sedap22....xsabar nk makan makaroni sup yg kakak aku wat..lagi best biler ditabur dengan daun bawang Rado..heehe..*pengaruh dari citer Intan dulu la ni...masa tu Rado* Dude Harlino jadi hero citer tu...best moment wit my sista...lambatnya cuti....cepatlah..sudah xsbar ni..hehe


demam sekali setahun

salam....

alhamdulilah...ketemu lg kite semua ya...sihat x korang?? kalu sihat, alhamdulilah...kalau xsihat mcm Fz ni.,cepat2 makan ubat @ jumpa doktor taw?.
erkkk?? motif?? hehe..sebnarnya cuma nk gtaw yg Fz xsihat ni...demam salesman.. eh,tak2..demam selesema..haccccum!..huhu...
sbb demam tu, pihak CSI belum wat siasatan lagi..*lambat tol kang diorang ni wat keje..an?? haha..ok, dr siasatan awal Fz, punca demam ni adalah :

     1) perubahan cuaca yg xmenentu.
     2) saje2 nk demam sbb dah lama xdemam
     3) sbb byk sgt dosa..huhu..*sakit tu kan penyuci dosa kecil..
     4)jangkit ngn baby Fz kat kg *yg jd lambat bertindak tu sbb kumang2 yg Fz dapt dr die tu, baru   bertindak..hik2

huhu...pas ni nk p mana2 kene angkut kotak tisulah nampaknya...haha..still remember dulu2, masa kecik2, kalo tgh mkn,cecair yg kuar dr hidung tu *hingus tu xdikuarkan sampai abis,n ganggu deria pendengaran org len, My    Lurve Abah akan ckp gni.

"sedap sgt ke sedut cendol tu??"
erkkkkkk....haha..kang dah kene...kih2...

moga2 demam Fz akan cepat sembuh..sbb byk perkara yg nk kene selesaikan...amin..sama2 doakan FZ ekk??

k, jaga diri semua..jumpa lagi..salam...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...