بسم الله الرحمن الرحيم.

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH DAN PENYAYANG

C cantik & C hensem ^__^

kata- kata aluan dari pemilik syarikat

*TERIMA KASIH SEBAB SUDI MENJENGAH KE PAGES YG X SEBERAPA INI...
*PAGES INI DIBINA BERTUJUAN HANYA UNTUK LUAHAN HATI,FIKIRAN,CAMBAHAN IDEA PEMILIK SAHAJA
* PENDEK KATA HANYA UNTUK SUKA2 N HEPI2 SAJA
*TAK MAHU GADUH2 YER?
*PEACE NO WAR..(^__^)V

Terdapat ralat dalam alat ini

Sabtu, 18 Jun 2011

bai2 sintoQ..

salam..
jika ditanya perasaan aku tika ini, sudah tentunya aku gembira sbb malam ni aku akan bertolak balik ke kampung halaman yg dirindui....hehe...seronoknya....hampor 5 bulan aku xbalik...rindu sgt2 kat syg2 aku....tp, dlm seronok ada frust gak...bukan frust bercinta..tp frust sbb aku download Maharaja lawak..tp, xleh bukak....aishhh..sadis toll..buat penat download je...grrrrr....
tp, lantaklah kan..yg penting aku akan balik malam ni.....
machang!! here i come...hehehe...

setakat ni dulu,
sincerly,
***fatihatulzahra***

kasih ke syurga

salam..
okeh, aku baru pas abis melayan cerekarama sempena hari bapa td..tajuknya ialah kasih ke syurga, lakonan nasir bilal khan, zila bakarin, juliana evans, shah iskandar dan lain2..cerekarama ni lebih kepada ttg pengorbanan dan kasih sayang seorang bapa yg telah dipisahkan dari anaknya darinya..for me, citer ni ok, cuma ada cket2 kelemahan 2, bisalah kan...moral dan pengajaran citer tu yg penting..meh aku citer cket sinopsis citer ni..
amran(nasir bilal khan) merupakan seorang pemandu teksi, die ada 2 org anak, kasih(juliana evans) n ariff(shah iskandar)..die seorang bapa yg penyayang..isteri die nama apa tah, lupa, tp dibwa oleh zila bakarin. satu hari , amran ni dpt tgkp bini die ni curang ngn joni..pas tu, die ceraikan dgn talak 1..pas tu, bini die lari ngn joni bawak anak2 die skali..n kawin ngn joni..ok, kat sini lah bermulanya citer bile semakin besar ni, anak2 die ni makin rosak..si kasih pulak kene rogol ngn joni..amran tetap usaha utk cari anak2 die..then, nak dijadikan citer, amran telah selamatkan kasih yg waktu tu mengandung (hasil luar nikah) dgn kekasih die,wan.ok, c ariff lak diajar jadi pengedar dadah oleh joni..amran ni akan selalu 'muncul' setiap kali anak2 die ni kesusahan..then, satu hari ariff sembunyikan dadah bernilai rm100.000. then joni cari n nk bunuh die..masa tu gak, kasih dah lahirkan anak. bekas isteri die g cari mintk selamatkan ariff. rupa2nya, ariff dah pakat ngn polis utk tangkap joni..then, amran telah selamatkan ariff dr kene tembak..amran nintak anak2 die bg peluang kpd die..dan, diorang terima dan c ariff akan ke pusat serenti..

so, cam ne? korang tgk xtd? kalau xsempat, xpe, nanti mesti ada ulang siarnya..tp, lambat la...hehe..tp, lakonan juliana evens perlu diasah ag agar lebih real n dpt hidupkan watak..nasir bilal kahan tu, xyah ckp la mmg dah otai kan...zila bakarin tu, agak seksi cket...hehe..k lah,
setakat ni dulu,
sincerly
***fatihatulzahra***

cuak!!


salam..
seriously, skrg, aku ase cuak ngat...
esok aku akan hadapi exam stat...takut ngat..lagi satu lak, results exam dah kuar..aku takut ngat....takut results aku xseperti yg diharapkan..kwn2 semua dok ty dah tgk belum..tp, sungguh,aku takut....risau..semua ada...so, au amik keputusan utk tgk esok, lepas abis exam stat...kalau xtgk sebelum balik, mmg xsempat tgk dah bile balik nanti...nak xnak, mmg aku kene tgk...huhu..then, lepas mengalami 'kecuakan', aku akan kembali kpd mood gembira sbb aku akan balik kg...saat2 yg dinanti telah tiba....mcm xcaye lak esok balik....hehe..hope eveything become fine..insyaALLAH....

setakat ni dulu,
sincerly,
***fatihatulzahra***

Jumaat, 17 Jun 2011

hack


salam...
okeh, kalau perasan beberapa ni heboh memeperkatakan ttg laman web kerjaan yg dihack.oke,aku ni bukan nya pandai ngat nk komen sal bende ni, tapi, aku tahu gak cket2 melalui pembacaan aku dan aku bc melalui blogwalking yg aku lakukan sepanjang minggu ni,..moral of the story yg aku dapat ialah, rakyat tempatan kite sebenarnya bijak dalam penggunaan IT ni..yela, kalau xbijak, cam ne leh masuk web sulit kerajaan kan? tp, kekadang disalah gunakan..tp, xleh salahkan diorang gak kan..sbb maybe diorang nk bg peringatan atau nk 'ajar' pihak2 yg berkaitan yg dilihat semakin melampau..ok, lagi satu, si hackers2 ni xkacau pun web2 persendirian..xde kes ag pun,tp xtaw lak kot2 aku terlepas pandang.nampak sgt depa ni geram ngn pihak kerajaan..aku bukannya nk memihak kpd hackers2 ni, tp apa yg aku ckp adalah sal pemerhatian aku..ehehe..kalau salah jgn mare..saye budak baru belajar..
ok, kat bawah ni adalah list webkerajaan yg kene hack

yezzzz!! aku jadi jutawan...

salam...
wah2.mcm best je kan dgr tajuk entry aku kali ni...
hehehe..aku jadi jutawan?? sbb pe? jadi juara maharajalawak ke?
hahaha..berangan boleh lah....x, bukan ape..ni haa...aku dpt sms td..
mcj nye tertulis begini..
'tahniah, sim kad anda telah meraih hadiah percuma rm 19'000 dari shell helix
.sila coll ditalian 0178949116'

wahh2..best kan kalau betul2 dapat..leh wat bayar ptptn aku tu...hahaha...ermm..xhabis2 lagi la dgn penipuan melalui sms ni..aku ingat dah xde dah...nasib baik lah aku ni bukan jenis yg excited ngn bende2 alah ni...mmg lah, sape yg xnak kaya kan? tp, nak kaya ada caranya...

mcm kata pepatah, yg bulat xdtg bergolek, yg pipih xkan dtg melayang...semua yg kite nk kat dunia ni perlu kan usaha..dan usaha tu pulak hendaklah melalui cara yg halal...yela, dunia skrg,org nk dapatkan duit dgn cara paling mudah....usaha tu tangga kejayaan..so, sama2 fikir-fikirkan dan selamat beramal..

sincerly,
***fatihatulzahra***

lagi..dan lagi..dan lagi...

salam..
okeh, aku sekali lagi menyampah dgn youtube neh...
eyelaaa,tiap2 hari sabtu aku 'berperang' sbb nk cari n downlotead citer.hari ni sbb cite maharajaLawak minggu 12...
aku bukan main teruja ag nk tgk lawak semulajadi n kemelayuan sepah tu...
ishhkkk, tensi toL la.....ase nk gigit2 aje youtube nih..
org lain tgk mana hala dah,aku baru terkial2 nk cari..
dah la esok aku balik dah..takut xsempat nk download..kat umah aku lak, xde astro..(nasib baik xde, kalau x, hanyut ngn tv jela..ahaksss...)
dimensi2u.net pun blom upload ag...tp, mcm xde ciri2 nk upload pon..
okeh,aku kene sabar dulu, try tgk ptg ni lak..
kot2 ada..i hope so laa..
insyaALLAH...




that's oll dulu,
sincerly,
***fatihatulzahra***

jersi baru liverpool

salam..ai ni nk ckp sal bole cket..heheh...ok, kalau korang perasan atau x,sedar atau x, liverpool telah melancarkan jersi baru mereka yg berwarna biru dan putih..peminat liverpool ternyata marah dan tidak berpuas haati kerana warna tersebut sering dikaitkan dgn warna musuh tradisi mereka iaitu everton...ag pun opinion ku sendiri pun, liverpool amat serasi berwarna merah..tp, xleh salahkan pengurusan mereka sbb semuanya bergantung kpd pihak adidas
Adidas juga berkata: "Kit ini mengambil inspirasi reka bentuk dari puncak hangat klasik yang dipakai oleh pasukan LFC terkenal pada pertengahan 1980-an, menggabungkan jalur pepenjuru merentasi depan baju.".so, nk xnak, kene terima jela...tp, seyes, mmg nampak pelik n janggal kan?


What do you think of the new all-white kit?




Captain Steven Gerrard in the new all-white third kit.

abah

salam...
erm..19 hb jun 2011 ialah hari bapa sedunia..
aku ada terbc entry kat beautifulnara...seyes aku jadi sebak...terus ingatan aku menerpa kpd abah kat rumah...abah aku bukan mcm bapa og lain..kalau ayah org lain ketipkan kuku ke, ape ke, not my abah..abah aku seyes aku ckp, dy xpandai nk tunjuk yg die syg kat family..tp, kami tahu die mmg syg kat kami walaupun die garang....masa kecik2 dulu, kalau nk dibandingkan ngn my umi. umi jenis pukul dgn rotan..tp abah 'pukuL' dgn perkataan dan 'ayat2' yg menusuk kalbu..kiranya lebih kpd psikologylah..haha..sehinggakan aku penah anggap abah benci kat aku..yela, waktu tu kecik ag..xfaham...
abah ni, masa anak2 kecik die akan manjakan..aku dapat tgk semua tu die wat kat adik2 aku..
yg bongsu tu, kemana je die pegi mesti bawak..beli tu,beli ni,tp..bile dah besar panjang, die akan tunjukkan syg die ngn cara lain lak...
okeh, abah aku ni mmg kacak,for me laa..even anak dah 8 n cucu nk masuk 2, masih maintain ag..
abang aku yg sulung tu, perut nk keterdepan dah...hahaha
abah aku seorang yg bertanggungjawab....yela, semua bapa mmg mcm tu an..hehe
okeh, aku ingat ag baru2 ni, aku mintak duit ngn umi.pas tu,abah yg masukkan duit tu,
then, die coll nk gtaw duit dah masuk,
ok, yg wat aku terkejut tu, die kata salah number..ingatkan mak sedare aku kat kL.
ai abah, td abah tekan number sape?? hehe..
pas tu, belum sempat aku ckp pape, terus die gtaw, duit dah masuk..n terputus..huhu
abah mmg mcm tu kalau telefon ngn sape pun..xpenah ada penututp..hahaha.
aku citer kat umi n umi gelak je..sbb dah taw perangai abah..
aku bersyukur dapat seorang lelaki yg bernama JAMALUDIN MAHMOOD as my father..
i luv u abah,
<3 for the rest of my live...<3




sincerly,
***fatihatulzahra***


Khamis, 16 Jun 2011

Artikel myMasjid Petua Best Punya Coba Ler Try

Artikel myMasjid Petua Best Punya Coba Ler Try

nokia ku


salam...
ermm.semakin nak dekat nk balik ni,
semakin malas lak nk 'mengupdate' blogy aku ni...
hurmmm..feel nak balik tu mmg xdpt nk dilawan dah..
huhuhuu...
impian aku sejak berkurun lagi..hehe..
ok,berbalik kpd tajuk,
ermm...pelik ke aku guna henset nokia 1280??


xpaham aku..aku pakai enset murah n cikai mcm ni pun, ada org gelakkan aku..
well, aku sebenarnya bukan xmampu nak beli enset canggih2, yg ada kamera ke, 3G ke, n wat so ever la fungsion die..tp, sbb aku mmg xmau..aku xsuka sesuatu yg leceh..haha..aku ni kan seorang yg simple? asal boleh coll,boleh mcg, sudah..itu dah cukup bg aku, xperlu mahal2..lagipun, enset cenggini senang nk jaga.die terjun kat mana2 ke, jatuh ke, tetap maintain ag..elok ag..kalau enset mahal2 tu, alamatnya masuk wad laa..eheee..lagi satu, enset ni, klau wat baling ayam pun boleh nazak ayam tu taw?..ok, lagi reasonnya aku suka enset cam ni ialah jimat bateri..hehe..aku mmg sgt2 malas utk cas enset..so, dgn enset ni, seminggu pun sempat taw die tahan..
so, bagi aku, enset cam ni lagi senang..so, sape2 nk gelakkan aku, nak perli aku, silakan ya...ada aku kesah derr???ahakss
janji hidup aku bahagia dan aku xminta duit ngn korang nk topup ok..
hehehe


setakat ni dulu,
sincerly.
**fatihatulzahra***

(^__^)Y

salam..
apa khabar reader's tersyg..eheee..
alhamdulilah....hari ini 16/06/2011,
aku berjaya melewati 3 minggu intersesi kat sini,
hari2 yg ditunggu bakal tiba..
xsabarnya....huhu...
tp, hope evrything gonna be ok..
insyaALLAH...
smlm aku xupdate apa2 status kat blog sbb....
nk tahu kenapa???
aku buat sesuatu yg aku jarang2 buat selama ni..
ok, aku ni di kira bukan peminat citer korea..
paling koman aku penah layan citer korea seingat aku,
3@4 citer mcm tula sepanjang 22 tahun ni...ahakss..
then, semlam aku xdpt nk update blog sbb rumate aku,
pinjam lappy aku sbb nk tgk citer PRINCESS HOUR'
jadi, dah aku xtaw nk buat apa smlm,
aku pun ikut la layan sekali..
hahaa
ok laa..citer tu not bad gak la.



kalau member aku tahu ni, mesti die perli aku punyalah..
sbb diorang sume tahu aku xlayan citer korea
aku pun xcaye boleh terlayan citer ni..
ahakss..
ok la, sesi merapu dah habis.
hehehe..

setakat ini,
sincerly,
***fatihatulzahra***

Selasa, 14 Jun 2011

mati katak @ mati lipas??

salam...
eheheee..sowie la, tajuk entry aku kali ni agak pelik cket..
mati katak..@mati lipas?? what's the meaning?
haha..ok, well, sebenarnya xde pape pun..tajuk entry ni tercetus masa aku amik air sembahyang td..
aku tgk ada seekor lipas ni mati sbb kene pijak...adehhh..ciannya..
mmglah kan, semua org geli ngn lipas sbb kotor..
amik contoh terdekat, kawan aku sendiri la..
lipas lalu dkt dy mmg confirm la lipas tu mati sia2..
sbb kalau dy xsempat capai sebarang peralatan, die akan pijak!!!..
aushhhh.....hahaha..

mmg lawak tgk die 'berperang' ngn lipas tu..
aku ni xde la geli ngat ngn lipas..
selagi xkacau hidup aku,
aku xkan 'bunuh' sesuka hati..hehe..
ok, berbalik kpd tajuk entry,
sape yg geli ngn katak..
angkat tgn..hahaha...
aku pun geli sebenarnya....
eheheee...
ok, kalau kite perhatikan kat tepi jalan ke, kat mana2 jela kan,
katak kene lenyek ngn tayar, byk kan?
kesian..kalau compare ngn lipas,
mati katak dikatakan lebih bermaruah la kan sbb,
katak mati sbb kene lenyek ngn kete,
n pemandu kete xsedar pun die dah lenyek ape..
so, mmg pemandu tu xsengaja nk 'bunuh' kekatak tu..


then lipas lak, nampak ngat sengaja dibunuh...hehe
ok, sesi merapu-merpan dah abis..

setakat ni dulu,
sincerly
***fatihatulzahra**

go back to my hometown..

salam...

alhamdulilah...setakat hari ni, aku kini tinggal 2 kelas ag,wah..i really fully excited nak habiskan kelas yg bersisa ag tu..it's mean that, i have only 1 quiz before exAm, at 19 june 2011 at 9.00 a.m..wah.,pagi tu beb..pas tu, ptg tu,ape ag, pegi changlun la..lepak2 kat c2 dulu sblm naik bas yg dijangka kol 8.30 p.m..insyaALLAH..i really2 excited about it you know??? ahaksss....eheee..
dan insyaALLAH aku akan tibe di kelantan yg tercinta itu maybe 7-8 jam lepas tu..tp, xsure gak, sbb bergantung kepada driver bas gak..kalau yg jenis berhenti byk,lambatlah sampai..

seriously, aku sebenarnya lebih suka kalau driver bas tu bawak dlm kadar biasa je sbb aku ni 'pemabuk' cket..so, kalau bas laju, asam pulak xde, mula lah nak kuar muntah hijau tu...pening weh,driver bas bwk mcm nk terbang kdg2 tue..takut aku taw..dah la aku ni jenis suka tdo dlm perjalanan,yela, nk elak pening,...tp, bonda aku xgalakkan sgt tdo sbb dy risau takut ada pape je..

then, satu ag reason aku suka sampai lambat ialah sbb xnak susahkan bonda dan ayahanda aku..yela, kalau aku sampai kol 4 pg, terpaksa lah beliau2 ni, bangun pg2 buta semata2 nk amik aku...aku kan duduk kat daerah machang,bas xkan lalu kat machang sbb die nk terus ke kb.so,kene lah aku berhenti kat tanah merah.sbb paling dekat..



bukan xnak berdikari, masalahnya, pepagi buta, nak naik ape weh? ade ke bas? mmg kereta sapu ada, tp confirmlah bonda aku xbg..bahaya..ok, then, the best thing yg aku suka masa syg2 aku tu dtg amik aku ialah bile syg2 kecik aku tu terkedek2 nak sambut aku turun bas, n berebut nak angkat beg aku..pas tu, bile aku kat atas kete, malu2 lak..kononnya...haha..miss them a lot..

setakat ini dulu,
sincerly,
***fatihatulzahra***

Isnin, 13 Jun 2011

cita2 aKu

*gambar sekadar hiasan..credit to pak cik google :)

salam...

hurmmm..layan tv jap td. then, tertengoklah iklan baru PTPTN..ok2...citernya cam ni, meh aku ringkaskan. seorang ibu menabung kat ptptn utk anaknya. then, bila anaknya dah besar, n keje, anak itu berjaya dan balas budi ibunya.utk lebih faham, tgk sendiri eaa...hehe..ok, iklan tu, for me, ok..ase tacin gak la sbb lagu latar die lagu ayah dan ibu, nyanyian arwah sudirman hj arshad..
ok, bile dah dgr lagu tu, automatik la teringat kat bonda n ayahanda kat rumah...ehee..harap2 semoga aku berjaya mengenggam segulung ijazah utk mereka..insyaALLAH...ijazah ini adalah untuk insan2 kesayanganku ini...

dan cita2 aku selepas grad ni byk sebenarnya..tp, paling utama, aku nak buka kedai makan..kecik2 dulu..perlahan2..step by step sbb aku mmg dah tekad lepas grad ni, aku xnak keje kerajaan, aku nk keje sendiri...lagi satu, aku nk jadi penulis novel..cita2 aku sejak dr zaman sekolah lagi...tp, belum tercapai ag..harap satu hari nanti, aku berjaya gapai semua ni dulu sblum aku kawin..insyaALLAH, aku nk kawin umur 25 tahun..hehehe...gatai lak...ekeke..

doa ku semoga aku dpt seorang suami yg soleh,yg dpt membimbing aku menjadi lebih baik..dapat menerima aku seadanya...amin....haiashh..tetiba ckp sal kawin lak...ape ke hay?? hak2..sekali sekala..well, umur aku dah 20++ dah, bolehlah pk cket2 sal kawin...hik3..kalau boleh, aku nk cinta selepas kawin. mcm abg fedtri yahya ngn wife dy la..sweet ngat..

credit to pak cik google :)

k la, dah byk merapu merapan ni..hehe...k,

setakat ni dulu,
sincerly,
***fatihatulzahra***

my blog


salam...
ok, selalunya sebelum bukak blog aku utk mencoretkan sepatah dua kata,
aku akan tgk n jenguk2 kat dashboard dulu,..nk tgk ape citer yg latest yg diupload oleh bolgger lain yg aku follow..selalunya mmg semuanya menarik dan tertarik, maklumlah, diorang ni blogger's2 yg dah lama dan berpengalaman..mcm aku ni masih baru ag..awal2 kemunculan tu, aku xberapa aktif sgt..skrg je mcm ligat cket..kekadang, 1 hari,2-3 post aku boleh tulis...haha...tp, tgk la nanti bila balik kg, memandangkan kat rumah aku xde kemudahan wireless, so, mmg blog aku ni akan senyap la jugak dlm 2 bulan nanti..ok, salah satu blogger's yg aku kagum ialah ben ashari..yela, folowers die pun dah hampir 20 ribu dah..siapa de kelab ag..terbaik la abg ben..kalau boleh, nak jdik mcm abg ben..tp, mcm mustahil jer,..

haha..xpelah, biarlah abg ben dgn dunia blogger's dia dan aku dgn dunia bloggers aku..aku nak jadi diri sendiri...aku bersyukur dah dgn apa yg aku ada skrg..kembali kpd matlamat asal aku, berblog utk suka2 aje...mcm tagline aku yg lama, 'aku menulis bukan kerna nama, tapi aku menulis kerna rasa cinta, jua rasa rindu di hati"


gambar sekadar hiasan,tQ pak cik goggle*

setakat ini dulu,
sincerly,
***fatihatulzahra***

Ahad, 12 Jun 2011

=__=

salam...
kalau bolehkan, aku nak tanya semua org,..aku ni baik ke jahat..tp,seseorang penah kata kat aku, org baik xkan kata dia baik, mmg betul, tp aku bukan nka puji diri sendiri,...apatah lagi nak berlagak,tp aku rasa aku sudah cukup baik..tp, kenapa kebaikan aku tu xdihargai? dipandang sepi?aku xheran dgn penghargaan, tapi aku ni manusia biasa, tolong jgn buat aku macam sampah..jgn perlakukan aku mcm xpernah wujud..bila kau perlukan aku, kau dtg, bila kau dah xperlu, mcm tu je kau buat aku??? sungguh, aku rasa cukup terhina....kawan semacam apa lagi yg dia perlukan?

mahu saja aku menangis,tp buat apa aku nk bazirkan air mata utk org yg xtahu nk hargai ketulusan dan keikhlasan kita dlm persahabatan? kalau aku yg salah, aku minta maaf, tp, aku mahu tahu, apakah salah aku pada kau?? hati aku memberontak...memikirkan apa yg telah berlaku...emm..mmg, aku tahu, aku bukan sesiapa pun, aku dah xde makna ag pada kau...aku bukan nak putuskan silaturahim dgn sesiapa, tp, sudah terang dan nyata itu adalah keinginanmu..
aku doakan yg teabaik utk mu..biar aku pergi saja dr hidup mu...semoga kau kan bahagia dan dirahmati ALLAH...




sincerly.
***fatihatulzahra***

cooL je

salam..
apa khabar sume...chat x? hari ni mood ok2 je..
video maharajalawak sudah download..
dh terubat dh rindu aku kat jepp sepah..
ekekeee...
hahaha..
minggu 11,for me sepah ngn jozan bestt..
jambu lak, time dy p peluk AC mizal tu yg mmg xleh blah,
sakit perut aku gelak...
hahaha..
ok..
countdown to home,
ada lebih kurang seminggu ag nak balik..
then, balik nt lak,
ada kerja yg sedia menanti aku..
aku akan jadi gadis penjual bunga...
ececehhh..
nati sape2 yg dekat area kelantan tu,
jemput2 lah dtg beli bunga kat CINDO ANTIK,
mcm2 bunga yg cantik boleh dpt dgn harga yg berpatutan..
hikhik...
mai jgn xmai naa,,



setakat ni dulu,.
sincerly,
fatihatulzahra

Jumaat, 10 Jun 2011

MaharajaLawak

salam...

errmmmm..ee..geaammnya aku.
aku really fully excited la nak tgk maharajalawak minggu 11,
tp, aiiyakkk!
youtube xleh bukak lah pulak...
buang karan betul la youtube nih...
haishh..xboleh ke, kalau nk tgk MRL ni,
xperlu melalui youtube??
menyusahkan hidup aje..
ahaksss...

xsabar nk tgk jozan n sepah yg dikatakan agak kelako gak..
hehe..
go go...jozan, go go.. sepah...
go go go jep!..opppss..eheeehee..




setakat ni dulu,
sincerly,
***fatihatulzahra***

pantang larang

*gambar sekadar hiasan.tengs pak cik google

salam...
erm....skunk dah kol 12.45 a.m.
sembahyang sudah..
mata masih lom ngantuk..
sbb selalunya aku tidur kol 2.00 a.m.
kalau kat sini..
kalau kat umah lak, kol 9.00 p.m dah membuta..
hahaha..
aku pun xtahu kenape jd g2...

ok2..entry kali ni adalah pasal petua...
sebenarnya bukan petua sgt pun,
ia lebih kepda pantang larang orang tua..
zaman2 dulu..
dan skrg pun masih ada ape...
hikhik..

ok, ini adalah contoh2 pantang larang tu..yg penah aku dgr dari nenek n bonda aku...aku gtaw reasonnya sekali ek..:-
1)jangan makan berpindah tempat, nanti kawin lebih dari sorang..

-alasan nya supaya tempat xbersepah.yela, budak2 kalau mkn, habis bersepah tempat.bayangkanlah kalau dia berpindah makan banyak tempat dalam satu masa,x ke leceh nk bersihkan?

2)jangan duduk atas bantal, nanti naik bisul atas bontot..
- alasannya kerana, bantal kan tempat kita letak kepala, buat tdo..kalau bantal khusus utk duduk 2, xkisah lah..so, bg elak budak2 zaman dulu duduk atas bantal, ni la pantang larangnya..


3)jangan kuar waktu maghrib, ada hantu.

-releven gak pantang ni sbb waktu maghrib kan syaitan byk dok berkeliaran..so, nak suh diam2 kat dalam rumah,ckp jela cenggini..


4)jangan main kaki masa meniarap(terutama perempuan)nanti mak kita akan meninggal

-yg ni paling takut cket la, eyela, babitkan mak kot..alasannya ialah nak jaga tingkah laku anak dara..main kaki masa dok meniarap nampak mcm kurang sopan je kan?

5)jangan menjahit pd waktu malam, nanti mata akan jadi buta

-yela, zaman dulu mana ada elektrik, guna minyak tanah je..so, malam2 mmg lah gelap. sebenarnya alasan ni tercipta sbb nak elakkan mata jadi rabun..yela, kalau wat keje dalam gelap, kan mata jadi rabun..releven gak la..


6)jangan kira duit pada waktu malam, nanti rumah dimasuki pencuri

- siang kan ada, yg nak kira waktu malam tu nape? haha

7)jangan tinggalkan nasi walau sebiji pun lepas makan, nanti nasi tu menangis

-pantang ni adalah bg mengelakkan pembaziran..dulu, aku ingat ag..masa kecik2, bonda aku selalu ckp cenggini...budak2, biasalah..percaya..so, tiap kali lepas mkn, kene make sure pinggan licin. dan alhamdulilah,sampai skrg, kalau xde alasan yg xmunasabah,aku akan pastikan nasi tak tertinggal sebiji pun dlm pinggan.


8)jangan ainaya binatang, nanti anak yg bakal lahir akan cacat

-pantang ni bg elakkan pengainayaan terhadap haiwan,


9)jangan menyanyi kat dapur, nanti dapat suami tua.
-yg ni pun aku penah terkena..padahal, tujuannya bg elakkan masakan dari hangit. yela, bila tgh ralit nyanyi, xsedar la masakan kita tu cam ne keadaannya...ala, zaman dulu kan pakai dapur kayu je..skrg dh moden..

10)jangan jumpa ngn bakal suami/isteri sebelum kawin, nanti xnaik seri pengantin

-alasanya, bg elakkan maksiat..yela, waktu ni darah manis..syaitan pun lagi suka la nak menghasutnya..


ok, inilah sebahagian yg aku tahu..kesimpulannya, pantang larang ni dibuat oleh orang2 dahulu bg mendidik anak2 n cucu mereka dengan cara paling halus..supaya nanti mereka ni jadi manusia yg baik dan mendengar nasihat..itulah sebabnya..ada sesetengah pantang tu, kalau yg releven tu, boleh digunakan selagi ia tidak membawa kepada unsur khurafat..

setakat ini dulu,
sincerly,
***fatihatulzahra***

nasi lemak oh nasi lemak..

salam..semalam..tengah dok melyan blog kesayangan aku ni,tiba2 pintu bilik aku diketuk...ingatkan sape..rupanya kawan aku..dia jual nasi lemak..pada mulanya xnak, kononnya nk save budget..tapi, alih2 aku beli dua lak..hamek kau..haha.....ok, lepas menikmati nasi yg bg aku, not bad laa..tp xleh lawan nasi lemak bonda aku gak..hehe..alhamdulilah..ok2..usai melantak nasi lemak tu, aku pun sms la bongsu aku yg umur 8 tahun tu, kononnya nak berlagak kat die la aku makan nasi lemak...haha
kak cik ; dik, kak cik makan nasi lemak td..sedap..
adik : abah kata xleh mkn nasi lemak, nanti benak (pelupa)
aku kehairanan ??????..
kak cik ; mesti abah tgk berita tu, ckp kat abah berita tu tipu..mana ada..
adik : cikgu kata xleh makan.
kak cik : memanglah, cikgu tak bg makan sbb takut adik ngantuk dalam kelas.
( dalam hati aku terlintas,: ni maybe sbb dlm berita kuar yg nasi lemak sebabkan obesiti kpd kanak2 sekolah)
adik : xtahu..
credit to ;pak cik google

ok, ckp sal nasik lemak..betul ke nasi lemak penyebab obesiti?? maybe aku lambat kupas pasal isu ni, tp, xkira, akunk kupas gak..haha... ishh..betul2 psyko la cikgu2 ni..kesian adik aku..sbb tu, dia xnak makan nasi lemak..setahu aku la, walaupun aku ni xamik cos pengajian makanan(ehh?? ade ke cos tu?) what everlah..sume tu tipu semata-mata...bak kata org sastera la, retorik semata-mata je tu..lagi pun, nasi lemak kat kedai2 skrg, aku ase dah xde dah 'lemak2' ni semua, depa just amik nasi putih,taruk sambal bilis, timun, telur,haa..dah jadi nasi lemak..

so, aku ase tak perlu timbul isu nasi lemak penyebab obesiti...bg aku, ok kita tgk kat sekolah2 skrg, bila nak dekat je ngn waktu budak2 balik sekolah, berderet motosikal yg jual makanan ringan yg secara bergerak ni..haa..tu yg xbergerak, yg gerai2 kecik pun xkalah juga meniaganya..semua makanan ringan depa nk jual,yela, tgk contoh terdekat la, adik aku, balik je sekolah, ada je jajan yg dia wat balik...

lagi satu, cara pemakanan kat rumah juga boleh sebabkan obesiti kanak2 ni..yela, contonhnya, kalau anak tunggal kan, semua yg dia nk, mak ayah akan belikan..pas tu, cara hidup juga boleh jadi penyebab..mcm mak ayah xgalakkan anak2 bersukan..asyik dok kat rumah, main game,tgk tv, and sama waktu dgnnya..

ok, ingin sy tegaskan kat sini, nasi lemak xbersalah..org yg makan je yg bersalah..ok? it;s my opinion..xsuka, i xkisah..hehe

setakat ni dulu,
sincerly,
fatihatulzahra

Khamis, 9 Jun 2011

BloG

*gambar sekadar hiasa,tengs pak cik goggle:)

salam...
jumpa lagi kite...sangat rajin menupdate blog sejak dua menjak ni...eyelaa..aku dah 'curang' dgn fb..so, kasih sayang aku sekarang ,hanya tertumpu kat MR.BLOGGER skrg..suka lah tu incik blog ni..hehehe.....ok, berbalik kepada tajuk entry,(sebenarnya tak bertajuk lagipun)hehe..sbb selalunya, lepas aku habiskan entry aku dulu baru aku berikan tajuk...ehehe......
okey, kalau sape2 penah jenguk blog aku, tentu perasan.. blog aku dah berwajah baru..hehe..
sebenarnya, xtukar banyak pun..aku just tkar background jer...warna ceria cket..yg lain2 tu, aku xubah sangat...mcm lagu, aku masih kekalkan lagi lagu yassin...eheee...nak jadi blogger macam abg ben ashari mmg xlayak pun..huhu..sbb aku wat blog ni sebab..entahlah....tapi dah setahun lebih aku terlibat dalam dunia blog ni....awal2 tu, untuk suka2..tgk org ada blog, nk wat gak..tp. seriously,makin lama kat dunia ni, aku makin sayang kat blog aku..ekeke....aku xkisah sgt pun follower ramai atau x, sbb bg aku, tiada paksaan dalam dunia blog..lagi satu, mcm entry2 aku hanya berdasarkan apa yg aku lihat, apa yang aku rasa, apa yang aku lalui, juga ada gak aku selitkan macam motivasi, petua, pasal apa yg berlaku latest..eyela..xnak lah nanti dikatakan mcam katak dibawah tempurung kaca...tahu, tp xnak amik tahu...ehehe...

k
that's all,
sincerly,
fatihatulzahra

aku 'bunuh' kau!!

salam...
aish..pepagi ni ada jugak yg nak kene pelangkung ngn aku..
kejenya nak menaikkan darah aku je..
buat menyemak ajee..
eeeee.....geee...aaaam!
janganlah dok kacau2 aku..
p kacau orang lain nu haaaa.....
psikology betul!
hangpa tu kecik aje...
sekali aku tiup, dah terbang ke alor setar dah...

eeee...semut ni!!
p main jauh2..
jgn duk kacau lappy comeL aku ni..
nak2 je aku bunuh korang ni..
nasib baik dasar kemanusiaan aku ni tinggi..
kalau x, huh..mmg tinggal kalki jela aku lenyek..
setakat aku tepis,
korang ketegaQ ag eaa...

aku sempat la tangkap sekoq semut ni,
pas tu aku tanya la,
nape suke ngat kat lappy aku ni??
then, nak tahu die jawab pe??



ceh, slumber nye jawapan...x ase bersalah langsung..banyak cantik, ingat lappy aku ni rumah tumpangan ke??mcm dah xde tempat lain dah korang nk tumpang..
ishh..setakat dua tiga ekoQ aku leh consicer ag..jgn bawak kerajaan hangpa sudah laaa..


kalau hangpa tu comel cenggini, xpe gak..aku siap wat wallpaper lagi taw??

ahakss..sori la...pagi ni sesi merapu merapan sikit..aku normal lagi ler...hehe..
jgn risau eaaa..hihihi

k
setakat ni dulu,
sincerly,
fatihatuLzahra

perjalanan ilmu

salam..
hurm..hari ni, idea banyak,..tadi mood sentimental...tp, malas nak layan sangat....meleret2 lak jadinya...ermmm..td, masa ngah upload gambar ke blog, tetiba tenampak logo sekolah aku..so, tiba2 dtg idea nak wat entry pasal tempat aku menimba ilmu sedari kecil hingga sekarang...

*rumah*

-yakni parents n my granny n my late grandfather..sedari kecil, banyak yang telah mereka ajarkan kepada aku..ibu bapa adalah guru pertama kepada kita..dan hasilnya boleh dilihat sekarang..alhamdulilah..bukan niat nak berlagak, tapi, aku bangga dengan didikan parent's aku..sejak kecil rotan tu adalah perkara biasa..tapi, bagi part yang xelok tu, aku tak pernah salahkan parents aku sbb semuanya salah aku sendiri...^__^


*tadika*- 1995
bila dah pandai bercakap,membaca cket2,umi hantar aku ke tadika..seingat aku dalam adik beradik aku yg 8 orang tu, hanya aku yang bertadika di tadika pasti. (pusat asuhan taman islam) bukan parent's aku xnak hantar ke tadika yg sama ngn sibling's aku yg lain,tp, masa tu, pendaftaran dah tutup..so,nak tak nak, aku kene didaftarkan kat situ..kebetulan pulak, mak sepupu aku jadi cikgu kat situ..tadika aku berlokasi bersebelahan rumah anak yatim (sebenarnya tumpang dewan diorang), aku seronok belajar kat c2...terimbau zaman kanak2 yg ceria,,,




*sekolah rendah[ darjah 1-6]{1996-2001}
disini bermula segalanya..aku dihantar bersekolah di SEKOLAH KEBANGSAAN MACHANG (2)..ini satu lagi kisah, aku sepatutnya didaftarkan ke jiran SKM2 iaitu SKM1, tapi, atas sebab dah penuh ,akhirnya, aku didaftarkan ke sini..sekolah yang amat aku sayangi hingga sekarang...^__^
kat sini, aku semakin mengenal dunia..mengenal erti persahabatan, cinta monyet..heheh...cikgu rashidah, arwah cikgu zunaidah yg banyak mengajarkan aku puisi, cikgu salbani, cikgu khairul,sir amin,teacher rahmah, cikgu tengku yang nasih setia menabur bakti di SKM2 yg tersayang.. aku dilantik jadi pengawas sejak darjah 2 lagi..
masa tahun 2001, sekolah aku berpindah ke bangunan baru, so, sempat lah merasa bangunan baru dan batch aku lah batch yang 'rasmi' bangunan tu, ingat lagi kenangan bersama rakan2 sepersekolahan..bergurau bersama, bergotong-royong, belajar bersama...so sweet moment's..sesungguhnya, banyak kenangan indah kat sini yg xbisa aku lupakan...




*sekolah menengah{2002-2006}
wah, sudah remaja aku..hehe..aku mula menginjakkan kaki ke sekolah persekolahan menengah di usia 13 tahun..tempat keramat aku ialah SEKOLAH MENENAGAH KEBANGSAAN MACHANG..Aku dihantar ke sini sebab sekolah ni memang dekat dgn rumah aku..jalan kaki dalam 3 minit sampailah..aku mengenal alam dewasa disini...dapat rakan2 baru, aku ni jenis yang tak kekok dan mudah berkawan, sbb tu la aku dapat ramai kawan.hehe..

kat sini, aku puji guru2 nya yg sangat komited..berjaya melahirkan pelajar2 cerdas...banyak anugerah berjaya dirangkul..aku bangga bersekolah disini..cikgu2 yg baik dan berkomitmen tinggi..masa ni la, aku selalu jadi bahan ejekan..biasala, budak2..selalu gaduh. menangis tu perkara biasa sbb dah tak tahan sangat,,huhu...bila ingat2 balik, teruk gak aku kene buli psikologi dulu...huhu...

*menegah atas{form 6- 2007&2008}
actully aku sambung kat SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN MACHANG gak untuk peringkat pra-U..yela,result SPM xberape cantek, so, aku nak sambung belajar ag, supaya berjaya ke menara gading..tahun ni juga aku dilantik jadi pengawas pusat sumber sekolah.selaku setiausaha..alhamdulilah...2 tahun yg cukup indah..akan ku kenag sepanjang zaman..cikgu da, cikgu ti, cikgu wan, cikgu kamaruzi, cikgu rameli,cikgu yuss, cikgu azman,cikgu zah,teacher hamiezon, i love u oll..^__^. xsabar rasanya nk mengjenguk cikgu2 sekalian..u o'll are the best teacher in the world..

2 tahun ini amat indah aku rasakan..disni juga aku kenal siapa kawan dan siapa lawan yg sebenarnya.thanks cik ja n cik da.for being my best friend's until now.... alhamdulilah..xsia2 aku naik tingkatan 6, aku berjaya menebus kekecewaan dengan mendapat pointer 3.33 dalam exam STPM sekali gus melayakkan aku untuk masuk ke U. paling membanggakan, kelas kesayangan aku iaitu 6A2, kesemua 28 orang dari kami berjaya melanjutkan pelajaran..alhamdulilah..luv korang sume...^_^




*universiti{ 2009- sekarang}
alhamdulilah..akhirnya, aku sampai jua ke peringkat ini setelah melalui berbagai peringkat dan halangan...akhirnya aku dapat tawaran belajar di UNIVERSITI UTARA MALAYSIA berlokasi di KEDAH.


dalam jurusan IJAZAH PENGURUSAN SUMBER MANUSIA DENGAN KEPUJIAN..kali pertama menjejakkan kaki ke sni amat tidak kusangka2..aku bersyukur sangat..orang paling hepi mestilah parent's aku..terutamanya abah aku..walaupun dia tak tunjuk kegembiraannya, tapi aku tahu,dialah orang paling gembira sbb dia memang berharap aku masuk ke universiti..
kat sini, banyak pengalaman baru yang akubelajar untuk memperiapkan diri dalam menempuh alam pekerjaan kelak.

kat kolej aku,yg dinamakan PETRONAS, aku adalah antara orang yg aktif jugalah..aku join juga projek2 yg diadakan di sini,dapat tambah pengalaman dan kenalan baru..kat sini, aku ramai sgt kawan..maklumlah, 'mesra alam"..harapan aku kat sini, semoga aku dapat menghabiskan pengajian aku dengan pointer yg bagus dan aku dapat mengenggam segulung ijazah yg diidamkan orang tua ku...insyaALLAH....

Nextt?????
hehe..tak tahu lagi...

itulah serba sedikit perkogsian perjalanan hidup aku dari seorang budak kepada pelajar universiti...hope u'll enjoy..thanks sudi membaca..^__^

k
setakat ni dulu..
sincerly...
***fatihatulzahra***

down...

salam ..
This time we meet again,,,
hurmm... yaALLAH .... ... i do not know why,
seriously, i feel very bad right now ..
i feel bad .. disappointment, heartache ..
I do not know why ...
I'm already off my fb ..
not old to .. lazy .. all mixed ...
maybe I got the syndrome of depression caused by the technology ...
so that until a time when hard, is not directly close the lappy,
but when exposed to this syndrome, continued to be fed-up ..
emmm .. can not blame fb too ...
but, want to do any kind ..
my heart did not hurt ..
I want to isolate themselves from fb for a while ..
maybe it was the best way ..
I forget to 'hurt' me on fb tu ...
after all, another week I'll be back home,
so, did the next two months I will not disturb fb, blogs, email and
etc.
..
***for someone who has hurt me,***
i forgive u sincerly ...
I accept the destiny.
***for someone who I hurt***
I'm so sorry ..
I am helpless .. I pray you to be happy with her​​.
***for someone who already make me disheartened, discouraged***
I have also forgive you.
if you still want to hate me,
I receive them with open hearts
***for someone who loves me,***
I'm sorry, I can not accept your love,
I do not want to give you hope in the blank,
my heart is too hard right now ..
wanted to let you treat me bad
I pray that you will find someone who can give a sincere love of you ..
***for someone who makes me smile,***
Alla is only can pay your kindness




that's all..
sincerly
***fatihatuL zaHra***

kawin..

salam....
ermm....belek2 fb td, byk la pic2 profile yg bertukar
kpd gambar kawin dh..
skrg kan musim cuti sekolah..
so, ramai lah yang amik peluang utk melangsungkan perkahwinan...
td pun, masa aku mcj bonda aku,
die pun tgh on the way ke pasir mas,
katanya kazen aku kawen...
ok lah tu...
hope segalanya berjalan dgn baik..
di kesempatan ni jugak, aku nk ucapkan selamat pengantin baru kpd semua yang baru melangsungkan atau akan melangsungkan perkahwinan tak lama lagi..
moga berbahagia ke akhir hayat..
emm, ckp sal kawen ni,
td masa otw g kelas,
aku terfikirkan sesuatu..
just opinion je..
'org skrg kawin lebih melihat kpd angka'
tp, bukan semua lah..certain2 je..
ok, reason yg aku kata cenggitu ialah..

1) duit hantaran kene tinggi (kata org ikut tahap pelajaran die,mcm sampai dip ke, ijazah ke, master ke) berbeza ikut kadar. .
2) umur ( perasan x, org skrg, wanita muda lebih suka cari suami yg lebih berusia dgn alasan, kewangan dah kukuh,senang utk diorang)& lelaki muda suka cari wanita lebih berusia dr diorang dgn alasan matang)
3) buat majlis besar-besaran(kekadang tu, majlis tunang pon dah mcm majlis kawen)
4)tarikh (kekadang tu, nk kawen pun nk kene cari tarikh yg lawa2. contohnya, mcm tarikh yg jarang jumpa mcm 11/11/11).dgn alasan senang nk ingat..mcm2 hal~~kekadang gak hantaran kene ikut tarikh hari jadi..haish.
5) baju ( haha..mana xnye, kekadang tu dekat 10 psg baju utk sesi bergambar)

sebenarnya, semua tu xpenting sgt..sekadar penyedap sahaja..keberkatan tu yang penting..islam amat menekankan umatnya besederhana dalam semua hal, termasuklah nikah kawin ni..xkisah nk wat semua tu, tp berpada2 lah..mmg lah kawin tu, kalau boleh kita nk sekali seumur hidup n nk buat grand2 agar ia jadi kenangan sepanjang hidup kite..
tp, persoalannya selama mana? sesetengah pasangan tu, bila dah 5-6 tahun kawin,anak dah 3 org,hutang dgn bank pun xhabis2 lagi...
so, ingat2 lah ya..terutamanya wahai gadis..jgn terlalu demand dan meletakkan harga utk perkahwinan..fikirkan utk jangka masa panjang, kita akan bersama dgn suami kita hingga ke akhirnya, tak kesian ke kalau hidup dy diselubung hutang semata2 utk kite?( kalau suami mmg sejak azali kaya, xkisahlah)

Sebaik-baik wanita adalah yang. elok rupanya dan yang paling rendah kadar maharnya.

semoga sama2 dapat membentuk keluarga yg sakinah..insyaALLAH..

itu saja dahulu buat kali ini, artikel ini xde kene mengene n xtujukan kat sesiapa pun..tp, kalau ada yg terasa, sy mintak maaf yer..ini adalah sekadar pandangan saya shj sbg seorang hamba di muka bumi ALLAH ini..sy turut berpesan kpd diri saya sendiri..thanks sudi membaca ^__^

k,
setakat ini dulu,
ikhlas
***fatihaTuLzahRa***


Rabu, 8 Jun 2011

piano

salam..
okeh,kalau ditanya n kalau diberi peluang,
seriously, aku nk belajar main piano...



nampak mcm best je main piano ni..teringin nak cuba..sape nk ajarkan? hehehe..
hope one day my dream become true, insyaALLAH..dpt belajar sekali pun jadilah...

k
salam sayang darp fatihatulzahra ^__^

kenny G


salam..
ha..skrg kol 07,10..
nora elena time..
eheee..
tp, do i care?
bg peminat2 nora elena,
selamat melayan citer tu lah yer..
aku skrg tgh 'fall in love with kenny G"
boleh?? hahaha...
aku suka degar alunan seksefonenya yg mendayu2 tu.
hahaha..sebahgian dr jiwng gak kan bede alah ni
tp, xpela..it's music beb..
lagu yg paling aku suke ialah lagu romeo n juliet..
bukan sbb aku suka citer tu,tgk pun xpenah..
tp sbb music nya sweet..
music sweet?? mcm2 hal lah..ahakss..


inilah kenny G tu..comel kan rambut dy..hik

ni antara album yg penah dikeluarkannya..

1. "Songbird"

2. "Tradewinds"

3. "Silhouette"

4. "Don't Make Me Wait for Love (Live)"

5. "Midnight Motion"

6. "Against Doctor's Orders"

7. "Going Home"

8. "What Does It Take (To Win Your Love)"

9. "Pastel"

10. "Uncle Al"

11. "We've Saved the Best for Last"

12. "Last Night of the Year"

13. "You Make Me Believe"

14. "Let Go"


mesti korang familiar dgn music kennyG kan? eyela, kalau perasan, music2 tiupan kenny G selalu dijadikan muzik latar bg drama2 melayu..
k lah..
stakat ni dlu kot.
k
salam sayang dari fatihatulzahra..^__^


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...