بسم الله الرحمن الرحيم.

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH DAN PENYAYANG

C cantik & C hensem ^__^

kata- kata aluan dari pemilik syarikat

*TERIMA KASIH SEBAB SUDI MENJENGAH KE PAGES YG X SEBERAPA INI...
*PAGES INI DIBINA BERTUJUAN HANYA UNTUK LUAHAN HATI,FIKIRAN,CAMBAHAN IDEA PEMILIK SAHAJA
* PENDEK KATA HANYA UNTUK SUKA2 N HEPI2 SAJA
*TAK MAHU GADUH2 YER?
*PEACE NO WAR..(^__^)V

Terdapat ralat dalam alat ini

Sabtu, 31 Disember 2011

biaq p laaa

salam

skrg dah 11.58 pm *kalo ikut jam cik teah laa

ok, xnak buat apa2 entry

sekian..


*eh22, ni bende ape?? heheheheh..

Jumaat, 30 Disember 2011

penutup 2011 yg hangat!!

salam...
waaaa..ni ada hot stori sblm mengakhiri disember 2011...!!
*ehehe..kata ari tu nk stop jap..hehe..sori2..excited nk share bende ni.

siyes, cik teah baru tahu..
tula untungnya membaca @blogwalking an?? hehe
dan....cik teah juga tahu ramai yg baru tahu..*yg dah tahu, xpelaa..hehe

ok2,citernya sal peribahsa dulu tu..
yg kita belajar kat sekolah...
ingat x?
contohnya,
-harapkan pagar,pagar makan padi.
          - bagai melepaskan batuk di tangga.

oke2,,yg sebenar2 nya,peribahsa ini salah taw??

klik sini utk maklumat lanjut.
klik jgn xklik

mcm mana? dah tahu?
mesti yg baru baca terkejut kan??mcm kucim neh..hehe


yela, zaman kecik2 dulu, terfikir gak, mcm mana pagar leh makan padi???



rupa2 nya salah daaa..pegar rupanya..

dah berabad rupanya berlaku kesalahfahaman ini...huhu..
xpe2..yg penting kite semua dah tahu kan??
kalau adik2, bakal anak2 ke tanya nanti, leh lah bg jawapan yg releven lgi relistik..hehe

k, nk sambung study,
jumpa kat entry seterusnya,
insyaALLAH..
take care..

credit info to : http://bedaduz2.blogspot.com

nota kaki: tp, bila tgk pemilik blog iaitu bedaduz , mcm pernah nampak, tp kat ne ekk?? hehe

study!study!

salam...
hurm...
exam xlama lg bakal menjelmakan diri..
countdown 1 days to final...
hurm..nak kata xstudy,x jugak,nk kata x pun,xjugak*ishh..mcm pening lak bc ayat neh


oke, susah lah kalau lappy depan mata nih..
betul lah org ckp pmpuan ni ada 1 akal n 9 nafsu *bukan nafsu tu oke =,=
nafsu kat sini bermaksud kite2 org ni *yg gurlz laa
kalau boleh, kami nak buat 10 bende dlm satu perkara..
haaa..contohnya skrg laa..sambil study*study ker?? haha
cik teah duk dgr lagu, duk layan incik blog yg baru sihat neh,duk fb,duk main mcj,duk main rambut...haha..nasib baik tgn ada dua,,kalau 10?? haha..mmg naya..

tp kan, kalau xde lappy pun susah gak nk study sbb segala maklumat berkitan ada dalam neh..
haishh..cam mana laa...
xpe2..cik teah kene kuat, ni cik teah janji, ini adalah entry last u hari ni...*leh caye ker??


fokus itu penting




haha..caiyok2 semua2 kekwan yg bakal amik final dlm masa terdekat nih..moga2 kite najah yer..insyaALLAH...


nota kaki : study.study..study laaa..hehee

Khamis, 29 Disember 2011

yeyyy!! incik blog dah sihat

salam...

wahhh..hari yg ceria!! hehehe
*mood epi ngat skrg...coz...

incik blog sy dah sihat!!!
suke..suke...^^
nk senyum lebar2..hehe


hahaha..really epi meh...yela, masa die 'sakit' tu, mmg susah ati jer ase..nk wat keje len pun xtenang..hik22...so,leh la jawab exam dengan tenang nanti..insyaALLAH..*poyo jap..

sesungguhnya kegembiraan dan kesyukuran ini xdapat digambarkan dengan kata2...hehehe

hanya yg alami dapat merasakan...betui x?? hik22..

oklah...ni entry permulaan utk hari jumaat yg mulia ini...
yg lelaki2 hensem semua, jgn lupa pegi smyg jumaat*menggedik jap..

jaga diri,hiasi peribadi..
wasalam


p/s; Sayang sangat kat incik blog..hik2

Selasa, 27 Disember 2011

xsabar!!

salam..
pagi yang ceria!! *padahal baju xberlipat lagi dalam bakul tue...hohohoi
waaaaa..xtaw nape semakin terbayang-bayang sambal ikan bilis umi...hehehe
gulpp*telan air liur la dulu nampaknya sementara nk tunggu beliau2 dtg 9hb ni..
moga2 beliau2 kesygn cik teah akan selamat pergi dan kembali.....amin....




waaaa..miss u so much!!...cepatlah datang!!..hehe

betullah kan, masakan @air tangan ibu kita sendiri adalah lebih sedap dari yg len2...iyelah, masakan seorang ibu adalah penuh dengan kasih sayang..so ksh syg itu akan dialurkan ke masakan...sbb tula ia super duper sedapp!!!..sambak ikan bilis my lurve umi dah lah mmg sedap,tp bila pk2 balik, umi kan rindu kat cik teah, makin banyak lah kasih syg..makan makin sedaplah sambal yg akan dibawa nt..hehehe..insyALLAH..*merepek sudaaaa..hik2

apapun, semoga perjalanan beliau2 selamat..yela, sebenarnya my lurve family dtg ni sbb nk hantar adik cik teah belajar kat ILP jitra...haha..dekat dah ngn kakak die..alang2 tu,xkan xdtg singgah,cik teah ape ag, amik kesempatanlah...heheh

okeylah,  setakat ni dulu...
jaga diri, hiasai peribadi,^^

Khamis, 22 Disember 2011

terima kasih^^

salam...
hye semua..ketemu lagi kita yaa...
apa khabar semuanya??
cik teah doain kalian baik-baik aja..insyaALLAH..
*wahhh..cik teah bisa ngomong indonesia yaa.asyikkkkk...hehe

okey, entry ini cik teah mau tujuin sama friends aku dari seberang,, siapa lagi kalo bukan

eryprihananto

 iyaa..aku nggak kenal dekat sama c ery,cuma aku mau ucap terima kasih sama ery kerna sudi teman sama aku dalam blogger juga facebook..aku hargai dehh. walaupun aku kadang-kadang nggak ngerti apa yg kamu tulis dalam blog kamu dan aku juga tahu kok kamu pun nggak ngerti apa yang aku tulis...tp,kamu baik bangat..hehe..

nggak dilupa juga buat blogwalker yang lain yang sudi jengukin and baca entry aku...aku senang bangat..^^

aku harap kite tetap jadi teman ya.? kalau aku mahu pergi ke indonesia..kamu bawa aku jalan-jalan ya..haha..iya..sori deh kalau ngomong-ngomong,aku salah ngomong...
iya si  ery, aku pamit dulu..jaga diri kamu ya..
daaaa ery..
salam^^

apa nak jadi neh???

salam..
morning sume...dah mandi lom ni? ucukk22...hehe
okey,
td cik teah ada terbaca artikel.nk taw psl bilangan lelaki yg makin sedikit
ya..mcm kite semua sedia tahu lah kan..lelaki mmg sikit sgt2..tu la raliti skrg..*realiti akhir zaman.
tp,kekadang tu mmg geram...
yela, dah la puok2 die tu dah sikit..ramai pulok yg jadi bapuk,jd gay etc..so scary lah skrg..
tp, mana2 yg terjadi bapuk tu,syg sgt2..
sbb diorang ni sgt2 hensem...
tp tulah kan, xcukup kromosom...hurmmm..kesian jugak kekadang..
nk ty gak,kenapa pilih jalan ni???astaghfirulahazim...
moga mereka2 ini diberi hidayah satu hari nanti utk bertaubat..
hurmm tu satu hal..
ni lagi satu, jenis suka sama jantina..
adei!! ALLAH...ALLAH..mmg mengucap panjang..jantung tersentap...istighfar banyak2..
hurmm..kenapakah?? sume ni buat cik teah insaf...kenapa??kenapa??
satu hal lagi, spesis suka sama jantina ni boleh dikatakan bijak, berpelajaran,ada rupa..
adakah kerana terlebih bijak hingga sanggup buat sesuatu yg bodoh?? yg jelas2 diharamkan dan dosanya amat berat..tidak takutkah akan balasan ALLAH?? nauzubillah...






geli..muntah2.errrrkkk..binatang yg xde akal pun pandai pilih psgn yg berlawanan dgn ia.
ni pula manusia??? inilah yg berlaku kalau iman sudah hilang dari hati
kembalilah ke pangkal jalan....


.
semoga kita sentiasa dikuatkan iman,diteguhkan hati..dan dilindungi ALLAH selalu...
salam sayang

bravo beti!!

salam...
selamat petang, selamat menjamu selera, selamat berblog, n segala selamat lagi lah...hihi

ok, ptg ni cik teah nk share kegembiraan dgn sume2..

seperti yg you olls sume maklum. hari ni. 22/12/11 merupakan detik terindah buat cik teah sekeluarga,
terutamanya yg empunya keputusan tulah...
mana tak nyer..die dapat 7A 1B dalam PMR...alhamdulilah...meneruskan legasi kebijakpandaian cik teah,...hehe*xder makna...pandai sikit dari kakaknya..hehehe
tahniah la yer budak..hahaha

hadiahnya??? oke, p la beli pape kat kedai, pas tu bayar sendiri...awak kan kaya..kihkihkih



xlama lagi ada 2 org lg bakal peledaknya..insyaALLAH, harap2, my dearest sis yg akan amik PMR 2 tahun lagi akan pandai sikit lagi dr yg sekarang yakni dapat 8A laa..dan boboiboy lak dapat 9A...insyaALLAH...amin..amin,,,

mesti bangga  ngat umi ngn abah...* sape xbangga kan?? huhu

apa pun , kakak mu yg baik dan cute ini harap korang berjaya dunia dan akhirat n jadi kebangaan umi dan abah..jgn lupa jasa ibu bapa kita *pesan kat yg buat entry ni jugak..eh?sape22?? cik teah ek?? hehe..ok2

okey, setakat ni dulu...salam

Rabu, 21 Disember 2011

marah bukan benci tapi sbb syg

salam...

marah selalu dikaitkan dengan benci kan??
apa korang punya opinion??
mmg zaman tak tahu apa zaman kecik2 dulu, cik teah akan pk bahawa umi dan abah xsyg kak cik teah gara2 kene marah, n cakap beliau2 xsyg kat cki teah..*ish22..xpatut betul kan??
alaaaa, mcm yg cik teah ckp td la, zaman kecik2, xtahu apa sgt...hehe
tp, bila dah semakin dewasa ni, baru cik teah faham sesuatu..

-marah bukan benci tapi sbb syg-

agree x?? banyak reason cik teah ckp mcm ni..
yela kan,kalo x kene marah, kite xkan tahu kesilapan kite..then kite tetap akan ulang bende yg sama jugak..right??
n kalau dah kene marah@ rotan, kite akan jd serik n automatik xkan ulang kesalahan yg sama sbb takut..kan?? that's simple things..


no need to thinking more than that..anggap saja apabila kite kene marah anggap ia sbg satu perkara +ve dan sebagai pembelajaran utk kite perbetulkan kesilapan.
so, biler kene marah tu, x mo majuk22...*merajuk



mcm parents yg marahkan anaknya* itu sbb beliau2 nk yg terbaik u anak2 die..*jd, kalo wat salah n xtegur, maknannya xsyg ekkk???haaa...yg tu cik teah no komen..yg tukene ty yg paakr..ini just pendapat cik teah yg biasa2 jer..huhu


okey,that's oll....see u later..daaa..

Selasa, 20 Disember 2011

sweet couple!!

salam...

how are you?? fine?? ooOOoo...gud...gudder...guddest..hahaha
oke, kali ni cik teah nk ckp pasal sweet kapel..haha

haaaa...bg cik teah, they oll sweet sgt...eheee...
ce teka sape???
oke, memandangkan ni belog cik teah, so, suka hati cik teah la kan nk tulis apa pun
selagi xmelanggar tembok hak asasi manusia..
cik teah xpenah kutuk sape2 yer kat belog cik teah...kan?kan?

oke, *berpa banyak oke daaaa

cik teah dah wat perangkaan dan statistik sendiri...oke, pemenang sweet kapel pd kali ni ialah......

taraaaaaa...!!!!


PUCCA DAN GARU


haaaa..setuju x?? kenal x PUCCA & GARU?? sape penah tgk?? dulu cik teah melayan gak kartun ni...mmg diorang xbercakap..tp, ekspersi wajah dah boleh wat kiter tersenyum...setuju x?? diorang mmg sweet kan?? c pucca mmg giler habis lah dgn c garu tu..c garu lak konon2 xmahu, malu2..padahal suka gak kat pucca..hehehe


ok, pasangan seterusnya.....


SASUKE DAN SAKURA
Saper suka tgk citer NARUTO? angkat mouse cepat!!..hehehe...okey,diorang lak lebih kurang PUCCA ngn GARU gak..sweet sgt even SASUKE xpenah tunjuk die syg kat SAKURA..SAKURA pula syg kat die...masing2 malu2,xnak tunjukkan perasaan...kesudahan nya cik teah xpasti sbb xtgk..bukan xmank tgk, tp mmg kat kolej ni susah nk tgk channel yg kita suka sbb banyak persaingan...ag pun, gadis2 ayu mana tgk kartun ni...len la yg ganazzz ala2 cik teah ni..heheh


okeylah, setakat ni dulu..nanti kita jumpa lagi...daaaa
take care, salam..^^


sesi masak kerapu masam manis

salam..
okey.cik teah janji, ni adalah entri terakhir sebelum tidur...hehe
sbb mata dah ngantuk sgt22....otak pun dah penat..nk relax kejap..
huhuhu..

ok2..
skrg, topik hangit cik teah ialah,
kelebihan x kapel masa dalam pengajian..cik teah xsure dpt berapa nt, tp kira IT (ikut terlintas) kat kepala la..*wahh, bagus otak cik teah kan, pnat2 pk td, skrg nk berfikir lagi...hehe..nk ty,korang sume dah ada someone special ke?? haha..nasib baik cik teah xde lagi..*kiranya bercakap berdasarkan penglaman la..hihi

ok, antara kelebihannya..

  • jimat duit untuk topup * membazir topup utk tepon mak ayah xpe,lg bagus..hehe
  • jimat masa * sbb, no need to gayut3 sepanjang masa..penat dowh!
  • jimat air mata *mana xnyer, kalo kalpe, tiap kali gaduh, tiap kali tula bazir air mata
  • xperlu nk ada sesi rajuk-merajuk, pujuk-memujuk *pujuk adik kat rumah sudahlah..
  • no need to take care hati org *yela, buat tu xleh,buat ni xboleh..hurghhxx..boring22...
  • yg ni paling penting, iaitu terhindar dari dosa...*alhamdulilah..
  • kalo ada masalah, leh ngadu ngn mak *ngadu kat boyapren/gupren wat pe, bukan die leh settle pon.!
  • banyak masa dengan diri sendiri, kawan2, jiran tetangga...hehehe

k la, dah 12.58. cik teah berundur dulu..nt sesenang kta ketemu lagi..
nitezz oll,
salam..^^

best ke pakai macam tu???

salam.....
apa khabar??
huh...cam mana yer, xder mood sangat nk buat entry..huhu*padahal xde idea...kih22
okey, seriously, minggu2 akhir sem 5 ni sangat2 meletihkan dan memenatkan...
u know why??
sebab dalam minggu2 last ni lah assiment berlambak, presentation lagi, kuiz, dan seangkatan dengannya lah...
huhu...ok,ckp sal assiment, cik teah teringat lah masa pergi discussion semalam..
mmg pelbagai ragam manusia yg bergelar mahasiswa/i lah yg cik teah tengok sambil menunggu member len datang...
sedang menunggu2 tu, telah melintas dihadapan cik teah seorang gurlz ni...
bila tgk die, satu soalan jer yg muncul dibenak fikiran cik teah..
" kalau die tibe2 sakit perut,macam mana? x ke haru nanti??"

haaaa..dapat teka x apa yg cik teah tgk??

hehehe...bukan nak mengata, tp tertanya2..xtaw la kot3 cik teah ketinggalan dalam hal berfesyen ni, cik teah xpenah pakai..tp,nak jugak tanya insan2 tersebut, best ke pakai macam tu?? seronok ke tayang kaki bentuk kaki tu?? best ke pakai ketat2?? xlemas ke?? xrasa susah ke nak duduk, nak buang air,xkira lah besar@kecik??..hurmm..musykil cik teah...

cik teah tahu, cik teah bukan baik sgt. tp, sekurang-kurangnya cik teah xpenah pakai cam g2, bukan xmampu,tp sbb sejak kecik umi dan abah cik teah dah terapkan dalam diri anak2 die supaya sentiasa jaga apa yg sepatutnya..then, bila bertambah2 dewasa ni, cik teah secara tidak langsung, tanpa dipaksa2 semakin  menjaga aurat cik teah..kalo zaman dulu2, kalau cik teah pakai bju lengan pendek, cik teah akan pakai handshock,tp lepas tahu pakai bende mcm tu pun mcm tunjuk aurat gak, cik teah xbuat dah...semoga lepas2 ni cik teah akan menjadi lebih baik, mcm BFF cik teah, iaitu Zuraida dan Hajar..:)

okelah, sbnarnya cik teah xtaw motif ape ni..otak kosong...hehehe....
apa pun, jaga diri sume,jumpa lagi..
saya xbersalah pape..hehe


salam...^^


Ahad, 18 Disember 2011

zaman dulu-dulu

salam...morning peps..

hehehe..speaking la pulok...

ok2..utk pagi yg indah, damai dan ceria ini, cik teah,*dah tukar nama dah..hehe..
nk bercerita sal kenangan zaman sekolah dulu..zaman kecik2 @zaman belum baligh katakan...hehehe..

masa sekolah rendah dulu, cik teah ni merupakan pengawas kat sekolah..well, pengawas kan, kene lah berdispilin,,,utk jadi contoh dan tauladan kepada yg len...
tp,pengawas pun ttp manusia biasa jugak kan??

biler bercakap masal manusia biasa,so kenelah buat apa yg kiter suka,,xkiralah pengawas ke x..

ni adalah perkara yg mengamit memori cik teah..



  • main permainan berebut tiang 
         game ni kira cam game 90 an kowt..sbb budak milenium skrgx men dah..best sgt men game ni...mesti ramai yg xberapa tahu game ni kan?? ok2, meh cik teah stori mori sikit..permainan die mcm ni,
       -kita memerlukan kwsn lalauan yg mmpunyai tiang kecil yg bulat *dulu, parking kete cikgu selalu jd mangsa..hehe..
       - pemain die mestilah 5 org..nt undilah sape yg kene duk tgh tu..
       -then, 4 pemain td, pegang tiang masaing2 kat empat penjuru tu..
       -pastu, selalu bertukar2 tiang..make sure berkerjasama n mesti buat dgn cepat kalo takut tiang kite kene amik ngn penjaga td..sape yg tiang die dah kene 'rampas', die pulak yg mesti duk tgh..n permianan akan berterusan hingga dah penat..hehe

credit gambar to
bat3sya.blogspot.com
lebih kurang cenggini laa..
macam mana?? best?? nt adik2 try la main..jgn ganas2 sudah lah,nanti jatuh, susah...^^

  • panjat pagar



credit gambar to  rohahassan.blogspot.com     

okey,cakap pasal panjat pagar pulak,bukanlah cik teah panjat pagar sbb ponteng kelas..cik teah panjat pun pagar yg dah kene kopak..hahaha...panjat pagar utk pergi beli mknn kat luar pagar* kedai kat belakang sekolah yg jual mcm2 laa...huhu..budak2 kan, mesti nk cari mknn ringan..tp, bukan cik teah saja taw.ramai lg yg bersekongkol...mula2 tu, takut gakk..yela, mana leh kuar dalam waktu sekolah..kalo kantoi ngn cikgu,habissss...dah la cik teah ni pengawas yg baik..hahahaha..baik ker?? dah2..xabis2 puji diri sendiri..^^


  • jaga pagar utama


haaa...ni lagi satu agneda best masa selolah..berjaga kat pintu pagar sbb nak tulis nama budak datang lambat ke sekolah....ingat lagi dulu, just guna buku 3 lima..@ buku 555 je,,,hehe...agak2 ada lg x buku tu skrg???

taraaa..akhirnya jumpa gak kat google..thanks pak cik sbb selalu mudahkah idup saya..hehe



actully, banyak lagi sebenarnya...sumenyer menggamit memori...sesungguhnya zaman kanak2 adalah zaman yg paling indah....

ok, setakat ini dulu kot..nanti kita jumpa lagi

salam sayang sesayangnya..

cik teah

my boboiboy!!

Salam...apa khabar semua?? lama xmengupdate...ader org bace ker?? hahhaha..ader aku kesah?? hihihi...*tp,kalo ader yg bace,thanks sesangat..you oll is my kekuatan utk terus menulis..^^
ok..skrg musim org abis kelas...dgr2 tu ramai dah yg plan nk balik kg utk study week nt...
Fz?? haaah...xbalik kowt..
bukan xnak balik,tp kalo Fz balik, alamatnya xstudy ler...huhuhu
bersabar utk 1 bulan lagi....
tp, skrg dah RUMAH SAKIT@homesick dah...terindu2 kat ucuk2 kat rumah.....
uwawawawawa...
paling Fz rindu ialah budak ini...
my boboiboy..!!terbaikkkkk... hehee

gambar kredit kat pakcik google lah


hahaha...actully, kat bawah nilah boboiboy Fz yang tercomel, termanja, terkedekut..oppppss..hehehe..

sape yg xsyg adik kan? lagi pula die adik bongsu..paling manja ngn ngade2 lebih lahh



ni boboiboy Fz ngn sape tah..hahaha

kalau boleh..kalau bolehlah kan,Fz nak ucuk Fz ni usianya meningkat..biar stay mcm ni jer...dialah budak manja,gedik,mengada2,kedekut,rajin, malas, sweet,radio buruk,,pendek kata sume dielah...that's only my boy.penat melayan perangai die sorang..huhu..
buah hati pengarang jantung Fz...^__^

tp, cita2 Fz mmg agak melampau kan?? cian kat die..die pun nk membesar mcm org len jugak..
tp, seriously, Fz belum bersedia untuk menerima die dewasa...hehehe..*cam pelik lak ayat ni kan?
arghhh!! poyo..poyo..

tp, Fz xpenah penat nk melayan karenah die..rasa cam kejap jer masa berlalu..die dah umur 8 tahun dah...
kekadang sedih gak sbb xdpt tgk die membesar mcm sblm2 ni,
yela, Fz kat utara..masa cuti jelah boleh jumpa die..
then, bile Fz melangkah ke alam kerjaya, alam rumah tangga, Fz akan semakin tidak sempat menemani die melalui masa bahagia semasa die masih menjadi kanak2 ribena..hehehe


walau apa pun satu saja doa Fz..semoga die menjadi anak yg soleh dan menjadi anak lelai 
kebangaan umi dan abah..

insyaALLAH..
LOVE U MY BABY!!
:)

Sabtu, 17 Disember 2011

Surat Nabi Muhammad SAW Kepada Paderi St. Catherine’s Monastery


Surat Nabi Muhammad Kepada Paderi St. Catherine’s Monastery

Pada tahun 628 Nabi Muhammad SAW mengeluarkan Piagam Anugerah kepada biarawan St. Catherine Monastery di Mount Sinai. 

Surat ini mengandungi tentang aspek-aspek hak asasi manusia termasuk perlindungan bagi umat Kristian, kebebasan beribadah dan bergerak, menjaga harta mereka, dan hak untuk dilindungi di dalam medan perang.

 

St. Catherine's Monostery

Di bawah adalah terjemahan dokumen tersebut di dalam bahasa Inggeris :-

“This is a message from Muhammad ibn Abdullah, as a covenant to those who adopt Christianity, near and far, we are with them.

Verily I, the servants, the helpers, and my followers defend them, because Christians are my citizens; and by Allah! I hold out against anything that displeases them.

No compulsion is to be on them.

Neither are their judges to be removed from their jobs nor their monks from their monasteries.

No one is to destroy a house of their religion, to damage it, or to carry anything from it to the Muslims’ houses.

Should anyone take any of these, he would spoil God’s covenant and disobey His Prophet. Verily, they are my allies and have my secure charter against all that they hate.

No one is to force them to travel or to oblige them to fight.

The Muslims are to fight for them.

If a female Christian is married to a Muslim, it is not to take place without her approval. She is not to be prevented from visiting her church to pray.

Their churches are to be respected. They are neither to be prevented from repairing them nor the sacredness of their covenants.

No one of the nation (Muslims) is to disobey the covenant till the Last Day (end of the world).”

Surat Nabi Muhammad yang berada di St. Catherine's Monostery 

Maksudnya :-

"Ini adalah mesej dari Muhammad ibn Abdullah, sebagai perjanjian dengan orang-orang yang mengamalkan agama Kristian, jauh mahupun dekat, kita bersama dengan mereka.

Sesungguhnya saya, hamba-hamba, pembantu, dan pengikut saya mempertahankan mereka, kerana orang-orang Kristian juga adalah warganegara saya. Dan demi Allah! Saya bertahan terhadap apa-apa yang mengganggu mereka.

Tiada paksaan yang diberikan ke atas mereka.

Tidak ada hakim-hakim mereka yang akan dipecat daripada pekerjaan mereka dan tidak ada juga rahib mereka yang dibuang dari tempat ibadat mereka.

Tidak ada sesiapa yang akan memusnahkan rumah ibadat mereka, merosakkan, atau membawa apa-apa dari rumah ibadat mereka ke rumah-rumah orang Islam.

Sesiapa yang mengingkari perintah ini walaupun satu, dia akan merosakkan perjanjian Allah dan menderhaka kepada Rasul-Nya. Sesungguhnya, mereka adalah sekutu saya dan saya mempunyai piagam yang selamat terhadap apa yang mereka benci.

Tiada sesiapa yang akan memaksa mereka untuk melakukan perjalanan atau memaksa mereka untuk berperang.

Orang-orang Islam berjuang untuk mereka.

Jika seorang wanita Kristian berkahwin dengan seorang Muslim, dan dilakukan tanpa kemahuan beliau. Dia tidak akan dihalang daripada melawat gereja untuk berdoa.

Gereja-gereja mereka perlu dihormati. Mereka tidak boleh dihalang daripada memperbaiki diri mereka mahupun kesucian janjinya.

Tiada satu negarapun (Islam) akan melanggar perjanjian ini sehingga ke hari terakhir (akhir dunia)."

Topkapi Palace yang menyimpan salinan asal perjanjian


Pada tahun 1517, piagam asli ini diambil oleh Sultan Selim I dari Turki dan kini berada diMuzium Topkapi di Istanbul. Akan tetapi Sultan memberikan salinan piagam tersebut kepada para biarawan, dan mengkaji isi piagam tersebut.

Dari koleksi besar gulungan kuno dan moden yang diawetkan di perpustakaan biara, jelaslah bahawa Perjanjian Nabi, walaupun asli ataupun hanya salinan, jelas memberikan hak dan perlindungan untuk umat Kristian.

Video piagam tersebut dapat dilihat di bawah.
 
 

KREDIT TO :

Selasa, 13 Disember 2011

my name :)

salam...
Hari ni,
FZ dengan bangganya nak share dengan semua tentang maksud nama Fz yg sebenar..nanti,korang leh lah cuba2 gak utk nama korang..mesti best an??

tekan sini,
maksud nama dalam islam
nanti try taw...:)


oke skrg,Fz nak share maksud nama Fz iaitu SITI FATIHAH yg bermaksud :

SITI : gelaran bagi perempuan
FATIHAH ; pembuka..

nama korang lak???
SITI FATIHAH
SSuci
IIkhlas
TTulus
IIdealistik
FFleksibel
AAmanah
TTegas
IIntuitif
HHarum
AAlim
HHarum
Apa ada pada nama?




Isnin, 12 Disember 2011

cara nak cover malu

salam...
apa khabar sume...??
hopefully sihat2 walafiat hendaknya...insyaALLAH...
oke, kat sini Fz nak share something dengan you o'lls sekalian...

tip2, nak cover malu...bende2 ni sesuai dibuat jika terjadi kat universiti jek..hehe

1) jika tercuit @ terpegang bahu orang len *Sbb kite mati2 ingat die member kite@someone yg kite kenal.
   caranya : Cakap kat orang tu, " maaf eikh, td saya nampak ada serangga kat bahu awak,sy takut serangga berbisa jer,jd sy tlg buang la"
  tp, yg lelaki jgn ngade2 nk p wat kat pmpuan lak, maybe korang akan dapt penampar free..hahaha

2) bila tersalah duduk kat makanan org len *maybe msa tu tuan empunya mknn pegi beli minum ke, basuh tgn,etc la kan,xkisahlah apa sbbnya, tp,korang dah duduk kat mknn die..
   caranya: 'oh, mknn awak ke? nasib baiklah..td sy nampak ada org nk curi mknn ni, jd sy tlg jagakan jap   sementara tunggu member dtg..hehe

3) tersalah ambil pesanan- maybe pesanan yg sama
  caranya; ala, apa susah, makan jela,dah korang dah bayar kan? nanti pandai2 la die..hahah..jahat tak?? hehe

4) Tersalah naik bas
   caranya; wat2 kene histeria,confirm bas berhenti. then bile bas dah stop, apa lg,turun jela...

5)kalau lambat masuk kelas
 caranya; masa melangkah masuk ke kelas tu, buat2 jatuh pengsan. konfirm xkene marah..hahahahaha* jgn amalkan selalu mcm ni. nt org akan ckp korang kene sindrom morning class..hahahha

*setakat ni dulu ekk, nt ada penambahan, Fz  update lain...hehe..salam..:)



Jumaat, 9 Disember 2011

penat

salam...

apa khabar semuanya??
hopefully,sihat sahaja..insyaALLAH..
dah 4 hari Fz xupdate Fz punya entri kat blog ni..
rindu rasa dihati..huhu
bukan apa, mmg minggu ni
Fz bz yg teramat,
assiment,presentation, dicsucion,
pertandingan nasyid,pertandingan pantun,
so tired,..
hurm....
final dah xlama lg..bile tah nk study....
adeii....

Selasa, 6 Disember 2011

menunggu pangeran impian...



aku tertanya2,siapakah jodoh aku...
adakah aku pernah bertemu dengan nya??
atau pernah berselisih dengannya??
tidak aku ketahui, 
melainkan DIA,ya RABBI..
yang telah menetapkan dia adalah pemilik tulang rusuk
yang aku miliki kini..

aku menanti,
pangeran impianku,
yang akan aku temani hidupnya sepanjang usiaku,
dalam redha ILAHI,
jua restu orang tuaku...

pangeranku, 
semoga dikau sihat-sihat  selalu,
dilindungi dalam  kasih ya RABB!!
bersama setuju kasih dari ibu dan ayahmu,,

pangeranku,
aku teringin merasai kemanisan cinta selepas nikah,
yang tidak mampu dibeli dengan wang berjuta..
andai itu terjadi,
syaitan akan menangis hiba

pangeranku,
aku tidak berharap untuk bertemu denganmu,
kerana aku tahu,
apa yang telah direncakan oleh-Nya adalah terbaik buat kita..
aku tetap akan sabar 
menunggumu,
pangeran impianku,
yang akan membimbingku ke jalan yang diredhai, 
tanpa ragu, akan ku simpan cinta ku pada dikau,
selepas cinta aku pada ILAHI Rabbi...
ibu ayah ku, serta keluargaku..

pangeranku,
aku tahu, aku bukanlah yang terbaik untukmu,
namun,akan aku pastikan dikau terbeban dan kesal dengan ikatan ini,
aku tidak mengharapkan kesempurnaan dan ketampanan,
cukuplah iman didalam dada mu,
wang itu memang perlu,
tapi, itu semua kita mampu usahakan,
kerana rezeki itu adalah dari ALLAH..

pangeranku,
ingin aku mengaji AL-QUR'AN bergurukan dikau,
bersolat berimamkan dikau,
mencium tanganmu setiap kali pulangnya kamu dari tempat kerja,
menyambut mu dengan hidangan yg enak,
menjadi ibu untuk putera dan puteri kita kelak,
semoga mereka soleh dan solehah..

pangeranku,
aku tahu impianku berlebihan,
kerana aku sendiri,
bukanlah insan yang sempurna..
namun, aku berjanji akan pelihara iman dan maruah ku,
demi agama, demi nama keluarga dan demi keturnan kita..

pangeranku,
aku tahu hakikat bahagia ini sukar,
namun,aku tahu,
janji ALLAH itu pasti..



Isnin, 5 Disember 2011

SELAMAT BERBUKA...

Fz nak ucapkan selamat berbuka puasa kpd semua umat islam sedunia yg berpuasa hari ini
9 muharam..alhamdulilah..ALLAH beri keizinan utk Fz berpuasa hari ni...hari ni Fz berbuka dgn nasi tomato...tp, tbe2 kepingin makan roti canai..jd ,beli jela...hehe..esok kita semua puasa lagi ea....xlama lg nk masuk waktu ni,....jum kite semua siap sedia


salam..

Isnin, 28 November 2011

kalau aku jadi NARUTO..

Salam....
andai diberi pilihan,atau wujudnya kebolehan seperti watak anime NARUTO, ingin sekali Fz memilikinya...
kalo ada yg xtaw apa kebolehan NARUTO ni, die leh jadikan kembar die sampai beribu-ribu org...best kan??
dan, ada reasonnya kenapa Fz nak kebolehan ,macam dia tu.

sbbnya,hurghx.banyak sgt....sorang2 ni ase penat sgt..huhu..
Fz leh bayangkan kalau Fz ada kembar banyak2, semua kerja Fz akan jd senang..yela, sorang wat assiment, sorang study, sorang jadi pengarah projek, sorang p mall, sorang p makan,sorang wat tu, sorang wat ni...alangkah bahagianya sbb kene pk pasal satu masalah tu je...

tp. sume tu khayalan saja..xpun dalam mimpi...Fz dah penat dan tension sgt lalui semua ni....kalau Fz ni xdiberi didikan agama yg secukupnya dari orang tua Fz, BERKEMUNGKINAN......Fz adalah pemyumbang kepada bilangan pesakit mental yg semakin bertambah di Mlaaysia ni..nauzubillah..mintak dijauhkan....

walau sesusah mana pun,F ztetap kene hadapi jugak...Fz kene kuat dan tabah...xmo nagis2..NARUTO is NARUTO, Fz is Fz..semua ni pasti ada hikmahnya...


walau apa pun, Fz tetap syg dan hargai korang....thanks a lot sbb sudi membaca curhat(curahan hati) Fz ni..

wasalam...

Jumaat, 25 November 2011

oUT of MOOD

salam..


malam ni Fz mmg byk nk citer..

tp, mood Fz disebabkan sorang hamba ALLAH ni..

maaf you oll's..
sbb die korang jd mangsa,,

hari ni, gara2 out of mood,

Fz malas nk wat status..even ada event best u Fz citer mlm ni..
xde hati nk malas mcj yg inbox*mcm ada..haha
xde rasa epi even td Fz baru 'Jumpa' ngn Org yg Fz rindu..
nk wat assiment apatah lg,..

pendek kata, semua bende Fz ase 'tawar'

so, memandangkan Fz dah solat isyak,
perkara yg terbaik utk Fz wat ialah....




namun, wlau apa pun, FZ tetap....
kat korang sume..:)


Khamis, 24 November 2011

suka..suka...suka..

salam.sume..
taw x citer apa ni??penah tgk x?? best kn??Fz suka sgt citer ni...
Fz ni xlayan citer korea sebenarnya...
tp, xtaw nape boleh suka citer PASTA ni.
naybe sbb pasal masak2 kot??
haha..
layankan je laa...hihi
pelakon utama citer neh

si Hyun Woo yg comel..hehe


No Min Woo yg jambu...comel kowt ..hihi



apa pun,paling penting,Fz...
.
.
.
.
.
.
.
.

kat korang sume!!

mood; hapi rp xberapa nk hepi...^^

saya rindu kat die...


sape??


adalah....

hihi..


Rabu, 23 November 2011

SALAM MAAL HIJRAH 1433 H






bulan ZULHIJJAH bakal meninggalkan kita beberapa hari lagi...dan dlm masa 3 hari lagi kita akan menyambut kedatangan bulan islam kita yg tercinta..iaiatu 1 MUHARAM..pejam celik, pejam celik, sekejap je masa berlalu...i.
ini adalah doa awal dan akhir tahun


                Dibaca 3 kali pada penghujung waktu Asar, sebelum masuk waktu Maghrib.




Doa Awal Tahun. Dibaca sebanyak 3 kali selepas solat Maghrib.




semoga tahun baru islam ini membawa seribu sinar dalam kehidupan kita..insyaALLAH..
hari ini lebih baik dari semalam bermakna hidup kita beruntung..

salam maal hijrah sekali lg Fz ucapkan kps seluruh umat Islam di dunia...





x taw nk wat apa

salam semua
hurmm..for thr first time Fz mengupdate status Fz kat luar dari kamar Fz yang tercinta...
skrg ni Fz kat lab kat dewan kuliyah.
td bos Fz ada mcj gtaw hari ni kelas akan diadakan kat lab ni..dah tu die kata bawak lappy.
satu hal pulak Fz nak cas lagi. ngn hujan lagi..aiseh...
tp, sekali dtg dgn penuh bersusah payah dalam hujan yang mencurah2, dgn perasaan mengantuk yang mendalam, dgn exam esok lagi, meetiing, discusion lag.....tibe2...
aiyaakkk..lect xmasuk daaa...
adui..lect ni kan...suka taw...cian kat saya taw...
hurm,,,so, dari dok buang masa kat sini, Fz nak ngadu kat incik blog ksygn Fz laa....

Isnin, 21 November 2011

tahniah HARIMAU MALAYA


salam..
mowning all's..lamanya xupdate blog..rindu ase di hati Fz..*padahal baru 2 hari je xupdate status..haha
ok, byk event penting yg berlaku sepanjang 2-3 hari ni.paling menarik perhatian FZ ialah terntunya pasal bola..Fz ni bukan xminat bola..dulu hantu bola la jugak, tp skrg, xberapa minat dh sejak menjangkau usia 20++ neh..maybe dh semakin ayu, makin feminin, bab tu jadi g2..tp, yg pelik, liverpool Fz masih syg..hehehe..ok2, dah banyk mengarut neh..

ok, smalam, 21 nov 2011 menjadi saksi di stadium Bung Karno Indonesia, kemenangan dan rezeki telah berpihak kpd Malaysia. alhamdulilah...dan Fz pun xketinggalan gak tgk even dah masa tambahan n sepakan penalti. * xleh tgk dar awal sbb exam..huhu.

dan, lantaran itu, semua status2 kat FB hanya pasal bola...meriah sungguh...semalam, kapten pasukan Harimau Malaya, iaitu  Badrol dan keeper sensasi, Apex diangkat sbg hero oleh penyokong bola sepak Malaysia kerana berjaya menjaringkan gol dan c Fakri telah dikutuk dan dipersalahkan habisan sbb gagal menjaringkan panalti dan bola yg disepak seolah2 die xmakan nasi.xde energy langsung..huuhuu...

berita selanjutnya, tekan sini..


tp, kan satu je Fz nak pesan n tanya korang semua, jgn lah duk kutuk2 die..cuba korang g main sendirI, agak2 mcm mana..dulu kes muhaimin pun lebih kurang mcm gni gak..muhaimin lagi teruk, sbb dikatakan punca kekalahan pasukan. n fakri bernasib baik sbb menang..kalo x lagi teruk die kene. tulah kan, lumrah dalam bola sepak..Tp harapannya agar penyokong bola sepak kita berfikiran postitf sikit. jgn salahkan Fakri..betul kan kata pepatah, 1 kesalahan mamapu memadam 1000 kebaikan... dah bukan rezeki utk die score, nk wat mcm mana.

dah rezeki Allah bg kat Baddrol dan yg lainnya utk selamatkan keadaan, cuba bygkan kalo mlm smlm bukan rezeki kite, tentunya Baddrol turut dipersalahkan sbb kalo perasan bola die smlm berjaya ditangkap oleh keeper indonesia, cuma terlepas dr genggaman tgn die. sume ni xkan berlaku kalo ALLAH xizinkan..
maaflah, Fz nk menyebelahi mana2 pihak, cuma just pendapat tulus suci dr Fz jer sbg salah seorang penyokong bola sepak Malaysia.hehe..

apa pun buat team Malaysia, sekali lagi tahniah Fz ucapkan dan kami semua berbangga dgn kejayaan anda


saat manis kemenangan Malaysia

p/S: jangen marah2 deh..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...