بسم الله الرحمن الرحيم.

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH DAN PENYAYANG

C cantik & C hensem ^__^

kata- kata aluan dari pemilik syarikat

*TERIMA KASIH SEBAB SUDI MENJENGAH KE PAGES YG X SEBERAPA INI...
*PAGES INI DIBINA BERTUJUAN HANYA UNTUK LUAHAN HATI,FIKIRAN,CAMBAHAN IDEA PEMILIK SAHAJA
* PENDEK KATA HANYA UNTUK SUKA2 N HEPI2 SAJA
*TAK MAHU GADUH2 YER?
*PEACE NO WAR..(^__^)V

Terdapat ralat dalam alat ini

Jumaat, 25 Februari 2011

nasi kerabu

assalam..sudah agak lama aQ tidak mengupdate blog kesayangan aQ ni...bukan ape..memang sgt2 bz skunk..xsempat pon nk duk kat bilik lama2..mesti ada jew xtvt..huhu..ape pun,harap AQ xlalai...hurmm..dalam duk bz2 tu,aQ sempat lah jugak merindu incik nasi kerabu ngn ais-krim..entah kenapa...hahaha...nasi kerabu daging bakar....perghhh...sedapnya...lebih3 lagi yg MY luv MuMMy yang wat...

sedaappppppppppp.........ni lah, mknan feveret aQ...dah lama xmakan...nk cari kat uum ni susah sgt asenye..kalau jumpa pun xkan sama dgn umi AQ yg buat...haha..biasalah,air tgn mak sendiri kan?? entah biler la dapat mkn ag...huhu...

so,skunk aQ nk share la cara2 nk wat nasi Kerabu versi Q-late ni..hehe

bahan2:-

kelapa 2 bijik. 1) utk wat tumis
2) utk wat sambal
beras- kalo nk nasi kerabu kaler biru guna bunga gedang,
-kalo nasi warna itam guna daun mengkudu
ulam2 - pucuk niding( bahasa suratnya aQ xtaw)..Ekeke
-daun kesum
- timun batang
kalo nk tambah ulam2 lain pon bole..suka-suki sendiri la..kalo sesetengah org,depa tambah tauge,kubis,kacang panjang dan segala mak nenek sayur n ulam laa..hehe

isi ikan (utk wat sambal ikan)
bawang merah,serai,cili kering,.aQ lupa bende alah yg lain...ekeke
ayam @daging @ ikan..

nilah bahan2 nyer kalo xsilap laa.sbb dah lama xbuat..so,lupa perkakas dy..hehe..nasi kerabu ni senang jer.tp,dy byk step sket la..
ok,kita mula step awal dulu..

1) beras td kita basuh bersih2 pas tu,masak la..wat mcm nk tanak nasi biasa...tp,kalo yg suka kaler2 ni pulak,amik bunga gedang@ daun mengkudu 2,pas 2,perah air dy sampai kuar kaler yg kita nk 2...xyah guna pewarna tiruan..yg ori dah ada..hehe...ok2..pas ru,mcm biasa jer,tanaklah beras bersama air td...tp,kene selalu kacau la supaya kaler dy sekata..

2) pas tu,kita nk wat tumis dy lak..ok,mula2 kita blander la bawang,serai,lada kering, n sama waktu dengannya tu..pas tu,goreng la samapai naik bau..bila dah naik bau 2.masukkan lah santan..aQ xsure lah anggaran dy..sbb main campak jer...tp,dlm sebijik kot..hehe..pas tu,masukkan garam ngn asam gelugur...masaklah hingga mendidih...pas tu,biarkan dulu..hehe

3)ok,skunk nk wat sambal ikan pulak..mula2 kita kukur kelapa..semolek2 nya,lepas tu jemur dulu supaya cepat kering n cepatlah cket tempoh u goreng nanti.kalo x,nk tunggu garing tu,mmg penat..haha pas tu, ikan yg dah direbus td,buangkan tulang dy..pas tu,jgn lupa bwg merah,halia,ngn serai,garam cket,gula cket,..tumbuk depa tu..pas tu, bila depa tu dah lunyai, masukkan ikan,tumbuk sesama...then,kelapa td,mesin ke,tumbuk ke sampai sederhana hancur...pas tu, msukkan lah ikan yg ditumbuk bersama bahan2 td dan gaulkan dalam kelapa yg dimesin td hingga rata..kiranya,lagi byk ikan lagi sedap...hehe...kesedapan sesuatu nasi kerabu bergantung pd dy la..ehh..yeke? huhu

4)ok,next..patutnya kite kene kerjakan dy dulu..tp,xpa2..ok2..lauk tambahan ni,bergantung kepada org yg masaknya..kekadang ada yg wat ikan celup tepung,daging @ayam bakar..kalo yg kaya tu,sume ada..haha..ala,bende2 ni wat sendiri pon boleh ase..xperlu nk explain..hehehehe

5) last sekali,ulam la..ulam ni,cicang halus2.kalo yg perlu cincang lah..xkan tauge nk cincang kot..hehe..2 jer..hehe..

6) ok,bila nasi dah masak bolehlah dihidangkan bersama2 budu dan juga sambal lada..emmmmm..yummmmmy..hehe

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...